.:: Stick Note ::.

Salam semua,

Kepada semua kawan2 & blogger2 yg lain...
Sudi2kanlah menjengah ke blog ke-2 saya:
http://widecoverage.blogspot.com

Jan 29, 2009

My Name is....

Assalamualaikum semua.

Ada sahabat saya yang hantar ke email mengenai perkara ni, jadi saya nak berkongsi dengan rakan- rakan sekalian. Memang benar, ada antara Kita yang mempunyai nama2 panggilan tertentu. Kadang-kadang saya sendiri pun memanggil rakan2 

saya dengan panggilan2 atau singkatan tertentu. Mungkin disebalik nama panggilan itu terpahat memori tertentu bagaimana nama itu boleh wujud atau mungkin nama itu, nama yang sudah lama digunakan. Saya disini bukan bermaksud apa2 cuma seboleh-bolehnya kita memanggil rakan2 kita atau orang lain dengan dengan panggilan atau nama yang baik2. Contohnya yang tak baik seperti woi botak, woi pendek dan sebagainya.

Nama anda semua semestinya mempunyai maksud tersendiri yang unik. Nama2 kita ni dipilih dan diberikan oleh keda ibu bapa kita.

seperti nama saya:

"MOHD FAIZ KAMAL"

faiz = kejayaan

Kamal = sempurna

Alhamdulillah, nama yang pendek tetapi membawa maksud yang besar ; )

mfk = Mohd Faiz bin Kamal


Kadang-kadang juga orang ingat nama aku FAIZ KAMAL, padahal Kamal tu nama ayah aku..hihi..maklum la, ramai sangat org nama faiz, popular ..hahaha...sejak sekolah rendah, ade jer org yg nama ngan aku ni...

tapi aku tetap suruh panggil faiz juga.


p/s: tiada maksud tertentu atau ditujukan kepada sesiapa, sekadar berkongsi sahaja.


Anda semua tahu tak maksud disebalik nama anda??

maksud disebalik nama-nama lelaki [check here]

Nama-nama yang dilarang dalam islam [check here]

maaf la tak jumpa link / sumber tentang nama-nama perempuan .. kalau ade boleh la dikongsi bersama...


LARANGAN MEMANGGIL DENGAN GELARAN TIDAK ELOK

Firman Allah SWT, "HAI orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain (kerana) harus puak dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka dan janganlah sesetengah kamu menyatakan keaiban sesetengah yang lain dan janganlah pula kamu memanggil antara satu sama lain dengan gelaran yang buruk. Seburuk-buruk panggilan ialah (panggilan) nama fasik sesudah iman dan barang siapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan yang fasik), maka mereka itulah orang-orang yang zalim." (Surah al-Hujuraat [049], ayat 11)

AYAT ini menceritakan keadaan seorang sahabat Rasulullah SAW yang bernama Thabit ibnu Qais ibnu Syammas. Beliau merupakan seorang yang pekak dan tuli. Walau bagaimanapun, beliau suka menghadiri ceramah-ceramah agama yang diadakan oleh Rasulullah SAW. Setiap kali beliau hadir majlis ilmu tersebut, para sahabat yang lain akan memberikannya tempat duduk berdekatan dengan Rasulullah SAW supaya pendengarannya akan lebih jelas dan nyata. Dia juga dapat mendengar dengan lebih baik setiap apa yang diajarkan oleh Rasulullah SAW.

Pada suatu hari, ketika beliau sampai di masjid, tempat yang biasa didudukinya telah diambil oleh orang lain. Beliau pun melangkah selangkah demi selangkah untuk sampai ke hadapan. Walau bagaimanapun langkahan kakinya tidak disukai oleh orang ramai kerana beliau melangkah di atas belakang dan kepala jemaah di dalam masjid. Ketika beliau melangkah, beliau berkata, "Lapangkanlah, lapangkanlah, berilah aku ruang."

Tidak diendahkan

Walaupun begitu, kata-katanya tidak diendahkan langsung oleh orang ramai. Beliau pun meneruskan lagi langkahnya sehinggalah sampai ke hadapan, kemudian beliau pun duduk. Apabila beliau duduk, berkatalah lelaki di sebelahnya, "Ini tempat aku dan aku lebih berhak untuk duduk di situ."

Thabit tidak mempedulikan kata-kata lelaki tadi. Beliau pun bertanya lelaki tadi, "Siapa kamu ini?"

Jawab lelaki itu, "Si anu anak kepada si anu." Thabit berasa tidak puas hati dengan jawapan tadi. Beliau pun bertanya lagi sambil menyebut nama ibu lelaki itu dengan panggilan yang memalukan di zaman jahiliah.

"Kamu anak kepada perempuan si anu binti si anukah?"

Apabila mendengar pertanyaan Thabit tadi, lelaki itupun tertunduk malu. Dia malu kerana gelaran itu amat mengaibkan ibunya.

Selepas kejadian itu, maka turunlah ayat ini, ayat 11 surah al-Hujurat.

Menurut sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam Tirmizi pula, pada zaman Rasulullah SAW, ada seorang lelaki yang mempunyai dua atau tiga nama gelaran. Orang ramai biasanya memanggil nama lelaki itu dengan nama gelaran yang ketiga. Lelaki tersebut tidak menyukai jolokan itu.

Sehubungan dengan itu, turunlah ayat tersebut di atas. Rasulullah SAW lalu membacakan ayat tersebut. Baginda melarang umat Islam memanggil seseorang lain dengan nama gelaran yang tidak elok.


Pengajaran


* Jangan sesekali memanggil seseorang dengan panggilan yang tidak disukai olehnya.

Informasi

SINGA Allah dan Singa Rasul adalah gelaran agung yang diberikan oleh Rasulullah SAW kepada Hamzah bin Abdul Muttalib. Pada zaman Rasulullah, memang terdapat gelaran-gelaran yang diberikan baginda kepada para sahabatnya. Contohnya:

1. Abu Hurairah (Bapa Kucing) diberikan kepada Abdul Rahman Bin Saqr,

2. Humairah (Pipi Merah) diberikan kepada Siti Aisyah,

3. Asadullah (Singa Allah) diberikan kepada Hamzah Abdul Muttalib,

4. Saifullah (pedang Allah) diberikan kepada Khalid al-Walid.

Semua gelaran di atas bukan bertujuan menghina tetapi menunjukkan rapatnya hubungan Rasulullah SAW dengan mereka

Firman Allah SWT, "Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk isi neraka Jahanam kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai..." (Surah Al-A'raaf [07], ayat 179)

Renung-renungkan!



-assalamualaikum-
-itu sahaja-
- sila tinggalkan komen anda- tQ

9 comments:

FaNa said...

nama saya FARHANA MD YUSOF..

Amniinma said...

My name is..Hakimah Amni Muhammad Razif
Hakimah=kebijaksanaan
Amni= keamananku

naim_yaakob said...

faiz nak tau tak..

when i was entering UKM dulu,
mmg sgt allergic ngn org2 yg panggil dgn name yang takde makne..ataupun name yg ade makne tak berape elok.

tp...taktau lah
sesetengahnye memang suke dipanggil begitu
dan keadaan ini menjadi kebiasaan plak
dlm batch kite pon ade kan? *wink*

i really appreciate this entry
hopefully everybody will read this.

pejam mate..
bayangkn kite ade anak..
tentunye kite impikan name yang paling mulia utknye.
tapi akhirnye anak itu pilih utk dipanggil dgn gelaran yang tidak semulia namenye..
ape perasaan kite ye?
:)

mfk said...

farhana tu maksudnya ape ye..

sedap nama tue hakimah...

betul tue naim...
memang sesetengah org tu ade nama glamour masing atau nama panggilan tertentu...
tak kisah la
asalkan nama yg dipanggil tu tak membawa maksud yg tak elok...
perkara mcm ni pun sebenarnya bergantung kepada individu itu sendiri...

kan apa yg diucap itu doa.. kan naim?

mYshah said...

aku pon xpasti maksud name aku
rasenye kak aku x tgk kat buku name2 kot
tp pas check2
MOHD/muhammad tu yg terpuji la kan
SHAH tu raja dalam bahasa parsi xsilap aku
FAZLY aku rase kak aku nak letak fadli so kelebihanku

nway maaf la lame xdtg jenguk blog ko nih
gudluck k exam ^^

eira said...

ehee..
nama sy dotdotdot ...
tp yg pasti maksud die..
panjang umo dan yang mahir

iEn said...

namaku plak maknanya keras kepala..tapi penyayang. eh eh.. jauh benor pro and kontra uhuhu!

FaNa said...

farhana- kegembiraan

azhari said...

Salam~
bestnye entry ni..
aku dah la jenis malas nak komen..

tapi psl best aku komen..

Hmm..
ade member dulu panggil aku mat bunge!!
ade ke patot!

Die kate tu direct translation dari name aku..

md = mat
azhari = zahrah = Bunga..

Md + azhari = Mat + Bunge = Mat Bunge

Patut ker?

X patut langsung !!!

Blog Widget by LinkWithin