.:: Stick Note ::.

Salam semua,

Kepada semua kawan2 & blogger2 yg lain...
Sudi2kanlah menjengah ke blog ke-2 saya:
http://widecoverage.blogspot.com

Nov 15, 2008

Post Sunathon...

post sunathon,

macam yang aku tulis dlm entry yg lepas, 
Hari ni, majlis berkhatan beramai-ramai2 (SUNATHON). 
So, aku ambil la kesempatan ni utk assist dr utk lakukan proses berkhatan ni..
disamping nak tambah pengetahuan & pengalaman yg masih kurang ni..
walaupun lepas hari forensic lecture yg selama 3 hour itu,
sempat jugak la follow this activity,
pagi2 lagi.. ucapara perasmian telah dilakukan oleh Dekan& pengarah PPUKM,
ramai la budak2 ditemani ibu bapa masing2...
belum mula acara tu...ade la yg berlari ke sana ke sini..

then masuk la part sunat-menyunat ni...
macam2 ragam yg boleh nampak ...
ade yg cool bak hero, ade yg melalak2 & meraung2 walaupun belum mula lagi..
ish2, budak 2 ni sabar jer.. ade yg sampai kena pegang.
saje nak berkongsi pengalaman & pengetahuan serba sedikit tentang proses ni. nampak mudah tapi kalau tak praktis or buat susah jugak..
ye la, prosedur ni sgt common.. 
cuti sekolah jer mesti ade majlis berkhatan & tak lupa jugak mjlis perkahwinan yg melambak2 jemputan nye (ni mak aku bgtau..)

antara langkah2 yg dilakukan semasa melakukan procedure ni: lebih kurang gitu la, but different doctor have their own style but pricipally same. Kalau ade yg kurang tu boleh la tambah nyer. Mungkin ade kwn2 yg lebih pakar dlm bab ni...

1. Prepare instrument /set dan kelangkapan. Pastikan budak2 tu relax & baring dlm keadaan yg selesa. Sambil tu apply la aseptic technique yea..

2. Expose perineal area. Swab with centrimide.

3. Place surgical drape.

4. Aneasthesia - ubat bius, kalau tidak habis melalak & meraung2 nanti (pelbagai kaedah digunakan. 2 option yg digunakan semasa hari tersebut ialah perineal nerve block & ring block)

5. retract foreskin & clean up the smegma  (kotoran degil). Clean with normal saline.

6. Grasp foreskin with forcep. Clamp the foreskin with arterial clamp.

7. Slit made at the dorsal of foreskin. Slit saperated & foreskin laid back exposing the glans.

8. Ligate artery to  prevent further bleeding. (if there is diathermy machine, u can just use that machine bcoz more easier)

9. Excise foreskin distal to the ligature.

10. Suture skin with vicryl 4.0 if i'm not mistaken.

11.then, clean that side with Normal Saline. Apply bactigrass  and light dressing. tamat sudah..

tapi lepas sunat ni, ade la pantang larang tertentu kan? x boleh itu la ini la.. mcm2

kalau nak diskusi kat sini memang panjang & aku malas nak ungkit psl bende ni...

p/s: sori.. xde pic kali nie, bcoz baru sedar myphoen tinggal kat bilik, kalau x boleh snap gmbr bdk2 ni yg menangis2..

Harap2 boleh phm la, maaF jika ade slh ape2..kalau x phm tu, buat2 phm la..or cari jer maklumat kat internet.. ade kot.

3 comments:

epalgreen said...

sukela bace2 cmni..
seronok..
sbb nk jd dktr xpat..
tgk pn jd
hehee :)

FaNa said...

faiz..bape org yg ko sunat td???

mYshah said...

bgusnye :D
nak sunat org gak la~ huuhu

Blog Widget by LinkWithin