.:: Stick Note ::.

Salam semua,

Kepada semua kawan2 & blogger2 yg lain...
Sudi2kanlah menjengah ke blog ke-2 saya:
http://widecoverage.blogspot.com

Nov 27, 2008

1st week of paed posting


hari ni, aku dengan selurmbernye ponteng & x pergi ke HKL bcoz xde ape2 pun for today, plus kena balik tgh hari jugak for ssm nie..

this week, kena pi KK4 HKL, M.O. kat wad ni: Dr shona & Dr paradeep...
Dr shona byk membantu kami2 yg masih fresh dlm this posting dgn bgtau patient2 with interesting findings & asked many questions... tq dr

last tuesday dah teaching with my supervisor & present case thalassemia (Hajar yg present) + short case lymphangioma... lymphangioma??? kaw2 nyer ke"bluran" bcoz tak tau sgt feature of this disease, then kena buat physical examination plak tue... apakah?? describe jerr la ape yg nampak...nasib baik dr raja baik..ngeh3x, ye la baru 1st week posting paed, buku pun tak khatam habis lagi nie,

then, semalam ward round pagi with prof dato' zack... kena juga tanya soalan, x ingat la berapa risk kalau maternal age mcm ni, brp possibility to have "trisomy 21" child...  for those yg x tau, the incidence of trisomy 21 (aka down's syndrome... p/s: don't say this word in front of parent, better use trisomy 21) is related to maternal age proportionally. Maknanya, risk of down syndrome is increase if maternal age increase.. elok la lahirkan anak di masa usia2 muda ni...

then beliau bertanya ttg average umur bagi lelaki & perempuan berkahwin di Malaysia... lagi sekali, apakah perlu ku mengetahuinya?? 
ini yg prof dato' Z told us: average age perempuan berkahwin=24 thn & average age for man to get marry in malaysia=27 y.o. , then average age for women has their first child=27 y.o... & this average age become increase by year... 
as conclusion, rakyat malaysia sekrg ni lambat kahwin.. ye ke??

then, ade teaching with external lecterur, ingatkan kena present one or two case, tapi sekali dia nak semua org present case... "x nak komen byk2 pasal kejadian ni" only my group know what happen...

semlm juga, byk jugak case admitted to the ward (KK4 at paediatric institute, HKL) + ade promotion & preview teater di sini, tajuknye: "Bila Zoo ditutup" .. that is so ke"paediatrican"..
Sekarang ni, dah semakin enjoy & excited buat paed posting ni...yehhaaa..



-Entry TaMMaT-

5 comments:

epalgreen said...

mcm stress..
mcm seronott..
mcm mcm ade kn wak?
heheehe

mfk said...

mmg mcm2 rase ade...
nak rase pahit ade, manis ade...
semua la ade...
mcm ikan masak 5 rase..

mYshah said...

hoooho paeds mmg sgt best!!! i miss em

yellowrose said...

wah2 tgh paeds gak ke skang...history taking plg detail ..dak2 yg asek nanges.kne pndai pujuk..huhu

BalQis said...

Faiz! kak paed inst ek sekrang? hehe, penah posting kat situ, KK2 and KK5... KK2 bwah doc norliza (x igt nama dia plak) ngan doc asmah pastu ada doc izzudin...
KK2 bawah doc Johari... huhu...
sajer teringat... huhu...

Blog Widget by LinkWithin