.:: Stick Note ::.

Salam semua,

Kepada semua kawan2 & blogger2 yg lain...
Sudi2kanlah menjengah ke blog ke-2 saya:
http://widecoverage.blogspot.com

Jun 12, 2008

~~NikmaT MaTa~~

Apa yang terjadi hari ni?

Hari ni, budak2 posting Ophthal ade visit ke Sekolah Menengah Pendidikan Khas (cacat penglihatan) Setapak Kuala Lumpur...
& kami kena berkumpul kat depaN auditorium around 8 am..
but,
argh....aku terlebih tidur (zzzzzz..........) and unfortunately i missed my bus...ape lagi kelam kabut la...
then, aku telefon la Pak Din as ketua posting...nasib baik diaorg tersangkut kat traffic jam...
So, kena la pergi sana sendiri...
~~memang salah sendiri..bcoz akhir2 ni tak boleh tidur mlm n lupa bagitau housemate srh kejut.....so lain kali, rase2 mcm x boleh bgn tu..jgn tido terus sampai pagi

1st experience kena Tinggal Bus-- ; (


bagaimana perasaannya kalau nikmat penglihtan kita ditarik Allah? Ya Allah...hambamu ini bersyukur kerana masih dikurniakan nikmat ini dan masih boleh melihat keindahan dan Keagunganmu ya Allah...Alhamdulillah..
APa kata kita cuba merasai apa yg dirasai kawan2 or boleh dipanggil adik2 kita disekolah itu..mcm kita berpuasa di bulan Ramadhan utk merasai perasaan mereka yg terpaksa mengikat perut menahan kelaparan disebabkan kesempitaN hidup...

Cuba kita berjalan ke sana sini dengan mata bertutup rapi dan tidak nmpk apa didepan kita dgN hanya bantuan TonGkat O & M (tongkat yg mereka pakai~~kalau x silap la)...boleh ke? walau 1 jam pun mesti agar sukar bagi kita bukan?...bagaimana dgn mereka? mrk meneruskn kehidupan dgn tabaH....betapa tabahnya mereka.... ada antara mrk yg berlari2 walaupun tidak nampak ttp Tahap keyakiNan mereka tinggi..



Pernah kita menolong nampak golongan 2 yg kurang daya pengliHatan mrk dan membeRi pertolongan kepada mereka?... kebykan kita umum mgetahui, golongan ini membaca menggunakan deria rasa tgn mrk untuk membaca tulisan braille .....Bukan mudah untuk membaca tulisan ini...aku sendiri mencubanya..OMG very difficult...maybe my fingers not sensitive enough to do it..itulah kelebihan mereka...deria mereka yg laiN lebiH sensitif & peka berbanding kita semua yg NorMal..LaMa masa yg diambil utk mrk mahiR baCa tulisan nie~~BUkan tu jer...GambaR or bentuK 2 di buat dlm tulisan timbul bagi memudahkn mrk..

MrK juga belakar Mata pelajaran seperti kita dahulu Matematik, Sains, dll ttp dgN cara Yg istimewa..Mrk juga ambil PMR & SPM seperti kita bagi menjadi insan yg berGuna & bpengetahuan untuk keguNaan di masa hadapan. Ramai juga dikalangan mrk yg pintar & aktif bersukan cuma Mrk ini Istimewa..Mrk juga diajar asas2 utk menGurus Diri sendiri suPaya mereka boleh berdikari tanpa mengharapKan bantuan org lain.


KebetulaN, hari ni.. ada sambutan hari guru di sekolah ni walaupun katanya lewat sedikit sambutannya yg penting mrk ini juga tau menhargai & menghormati seorang yg bernama GURU...

Terfikir juga...dari sudut yg lain, mrk beruntung kerNa tidak Melihat segaLa perkaRa DosA & mungKaR di duNia akhri zaman Ini...Byk je lagi kalau nak dikongsi apa yg dipelajari hari iNi....

bukan nye pergi kerana suka2...tapi kita kena pkir kembali apa yg dapat kita ambil ikhtibar n pengajaran dr lwtn sebentar ini.

ni la nama sekolah tu~~


pintu masuknye~~

Lukisan timbul untuk memudahkan mrk menggambarkan gambr itu


FazruL bertemu fadzrul...n others kusyuk mendengar citer yg diterjemah dr tulisan braille
Sambutan hari guru ~~berbakat juga mrk membuat persembahan

p/s: bersyukurlah dgn apa yg ada ;)

4 comments:

mYshah said...

iya faiz sy stuju amat... bersyukurla ketika kita masih mempunya nikmat2 Allah ni,

aritu aku pnah tgk org pakai speck hitam nak mkn mee pakai chopstick tapi tercucuk hidung die ngan chopstick, ishk2 cian die. igtkan bute tapi sebenarnye x pon just pakai spec hitam utk bergaya~ F3 blom hilang nikmat Allah pon da macam hilang... kui3
(apa aku merapu nih) maaf ye faiz :P

mfk said...

takde ape sYah~~klakar la plak shah~~kalau mcm tu mesti org tu tak tau nak guna chopstick ...Yg penting Gaya..

not4me said...

salam..hi there..wonderfil xperience,wasn't it?alhamdulillah...btl kt faiz,kdg2 org yg xmampu melihat dunia lebih baik drpd org yg mampu melihat dunia..walaupun mata terpejam tp mata hati xpernah padam..walaupun ader yg mata terbuka,tp hati hitam xterkata..pe2 pun we r just ALLAH's servants.alhamdulillah what HE gave us(",)

Mat Iyas said...

owh..nak gelakkan ko lagi faiz (aritu xpuas)
wakakakakkakahahahhakahkahkaakakhkah!

kelakar giler kena tinggal...kalo aku mmg sambung tdor jerk...

erm..tp mmg tgk those kid aku jadik kagum dgn derang!kalo nak dibandingkan aku ngan derang, jauh panggang dr api...there so much stronger n hv high will power!huhh~

aku doakan budak2 tu sumer success in wut they do!

paling kagun dgn group band!!

Blog Widget by LinkWithin