.:: Stick Note ::.

Salam semua,

Kepada semua kawan2 & blogger2 yg lain...
Sudi2kanlah menjengah ke blog ke-2 saya:
http://widecoverage.blogspot.com

May 20, 2009

mY Keperluan vs mY Kehendak

Salam Semua

tik, tik, tik... waktu berdetik...
tak mungkin bisa ku hentikan


malam ni tidak ade study group kerna ahli study groupku sibuk dgn grp ssm masing2...
mmg pun sekarang ni tgh busy dgn ssm pun sepatutnya,
tapi Alhamdulillah, group kami dipermudahkan kerja, dan semuanya berjalan lancar setakat ini..
dan berharap sempurna sampai ke akhirnya...
setelah mengupdate laptop ni dgn lagu2 baru yg best2
pastu ada kwn yg bercerita mengenai sesuatu perkara ni
tiba2 termuhasabah diri la pulak...
di bawah lampu beraroma terapi & muzik2 yg menusuk kalbu memikirkan

Keperluan vs Kehendak


memang kadang2 diri ini sukar membezakan antara keperluan & kehendak. Lantaran sukar untuk membuat keputusan apabila berdepan dengan masalah ini. Terlihat agak mudah untuk membezakannya bukan?
lagi2 kita yg berpelajaran & berilmu pengetahuan. (berilmukah?) harap2 ye..

Sekarang masuk kepada tajuk kali ni iaitu keperluan & kehendak
antara kedua2 itu mana satu yg lebih penting?
Mungkin juga boleh dimasukkan dengan topik kepuasan.

Sebelum tu, ape yang dimaksudkan:
Keperluan : bermaksud tidak boleh tidak; mesti; mustahak ; penting
iaitu sesuatu yg kita perlukan untuk mencapai sesuatu matlamat
eg: kita PERLU makanan untuk hidup

Kehendak / keinginan: bermakna sesuatu yg diigini; harapan

keperluan dan kehendak mmg sesuatu yg berbeza,
dan selalunya kehendak seseorang itu tidak semestinya keperluan.

Masalah yg aku terfikir, lagi2 kalau kita ni berduit,

1. Pakaian

kalau nak beli baju, beli baju yang berjenama, walaupun pada dasarnya mmg keperluan.
tetapi bila terfikir balik, mcm membazir la pulak.
kadang tu ada sesetengah orang main beli jer, walaupun bju kat dlm almari tu ade jer yg belum pakai lagi. Kalau ada sales, semua nak pergi.. arghh...
Tapi hakikatnya mmg teringin jugak sekali kala memakai yg grand2 *sekali skala ker?


2. Makanan
itu baru pakaian, kalau makan pulak mmg keperluan,
tapi malas nak cakap pasal makanan ni kerana aku pun kadang2 aku pun makan mengikut kehendak. ia la kadang2 teringin nak makan itu nak makan ini. dlm kes ni mmg konflik antara keperluan n kehendak. tapi bagi aku kepuasan jugak memain peranan. Kalau
makan yg mahal tp puas hati = :)
kalau mkn murah & sedap= :) :)
kalau mkn mahal tapi x sedap = :( , dll
memang kalau nak cakap pasal makan ni mmg panjang & aku bukan org yg sesuai sgt nak bercerita mengenainya.

3. Gadget
Kalau ikutkan hati mmg nak jer pakai gadget best2 spt laptop apple, or hp pda yg canggih2. tp ketiadaan wang tu yg membantutkan niat di hati itu. Tapi kadang terfikir2 perlu ke nak pakai benda2 alah itu semua...
mcm x perlu shj...
Tapi kalau dapat best jgk :-)
atau nak pakai 2 hp, tp mcm aku mcm satu keperluan jer yg ni


contoh lain: bayar yuran, yg mmg satu keperluan berbanding benda2 lain..
mcm banyak lagi apa yg nak ditulis ni,
tapi tu antara yg utama + sudah agak malas nak taip
mmg byk jer lagi konflik antara keperluan n kehendak ni
boleh la fikirkan sendiri2 yer

apa yg penting!!!
Semestinya pentingkan keperluan daripada kehendak
samaada ia satu satu keperluan atau kehendak,
sebelum kita buat something, kita PERLU tanya diri kita sendiri samaada yang benda yang kita nak buat tu satu keperluan atau atau sekadar kehendak. barulah berbaloi, iyo dak?
buatlah keputusan bijak, jangan hanya turuti kata hati.
kalau ia satu kehendak, biarlah puas hati,
kalau ia keperluan, penuhi la ia

p/s: sekadar berpesan kepada diri dan pembaca sekalian.
renung2kan,

p/s 2: mengupdate blog ni satu keperluan kan?? ye ker keperluan, tak mati pun kalau x update blog ni kan?? tp mmg perlu jgk walaupun hanya kehendak..

p/s 3 :
Kepada kawan2 semua
Belajar ialah satu KEPERLUAN

Facebook n blog adalah satu keperluan atau KEHENDAK?
jawablah sendiri...


-assalamualaikum-
-that alls-
- please leave some comments-
- terima kasih, shukran, thank you, xie xie & arigato gozaimasu-

8 comments:

atieqah said...

haha..cant agree more. tp wlupun kite tahu semua itu satu kehendak dan bukannye keperluan, our mind will always seek for ways to turn it the other way around. rite?

FB is definitely not a keperluan. it's just a tool to get pass this so-called free SSM time. =)

Miss SwEeTFoResT said...

hikhikhik..yup..pentingkn keperluan dr kehendak..p kehendak pon pnting gak pe..dpat puas kn aty..huhuhu..ponin2.. *_*

kina said...

blog satu keperluan...huhu...hidup mfk..

mfk said...

to tqah; haah la, FB dh mcm keperluan pula. betul jugak tu, mmg kadang, we alwys find ways to make kehendak as keperluan.

to miss sweet: sweetnyer...
den ponin2 ni

to kina: keperluankah??

azhari zhahir said...

salam...

hehe..
handset baru faiz??
keperluan kah?? kehendakkah??

jeng..jeng..jeng!!!

:)

mfk said...

to azhari:
yea... mmg...
keperluankah?? kehendakkah??
bila hanset hilang...
mcm keperluan jer nih..


p/s: mencari alasan utk mengikut kehendak...
arghhh...

mYshah said...

owh aku da terlambat disini. maap2 amnhedonia ku baru saja diatasi. hehehe..

nway yup kite kne la pandai bezakan keperluan n kehendak, mengikut keadaan masing. mcm aku mase 1st year smpai 4th year dlu, baju bukannye keperluan tp tibe2 nek 5th year ni baju da jadi keperluan la plak.

nway makan mmg slalunye keperluan, tp aku nih mcm lebih kepada kehedak la plak. asek membazir je :(

nway thanx for this entry. mengingatkan aku. huuuhu

mfk said...

to shah: x mengapa, still new lagi this entry.
mmg kadang kehendak n keperluan ni akan berubah2.

sama2 la kita saling mengingati..
("_")

Blog Widget by LinkWithin