.:: Stick Note ::.

Salam semua,

Kepada semua kawan2 & blogger2 yg lain...
Sudi2kanlah menjengah ke blog ke-2 saya:
http://widecoverage.blogspot.com

Apr 12, 2010

So"SiaL" Problem

Mayat bayi dalam timbunan sampah
 
KUALA LUMPUR - Lagi kes pembuangan bayi. Terbaru, satu mayat bayi lelaki ditemui dalam timbunan sampah-sarap di tempat pembuangan sampah di Sungai Choh, Rawang di sini semalam.
Mayat bayi yang dipercayai baru dilahirkan itu dijumpai pada pukul 8 pagi oleh seorang pekerja Majlis Daerah Hulu Selangor (MHDS) ketika dia menjalankan kerja-kerja pembersihan di kawasan tersebut
Salam Semua,
Tak habis2 dengan kes pembuangan bayi.
Ada sahaja kes yang dilaporkan.
yang tragisnya, ada yang dijumpai terbakar dalam tong sampah la, dijumpai dan dimakan binatang, di buang di tandas, dan macam-macam lagi keadaannya sampai tak sanggup nak lihat....
Alahai...
kesian sungguh...
bayi yang comel lote yang baru dilahirkan dan baru hendak mengenal erti kehidupan dan menghirup udara di sebuah tempat bergelar bumi ini...
betapa tidak berperi kemanusian dan tidak menggunakan akal fikiran sehingga sanggup melakukan perkara-perkara sebegitu..

Dan naik muak pun ada, sama macam program realiti TV ni... program itu la, ini la...sampai naik bosan...
Mengenai kes pembuangan bayi ini,
mencerminkan betapa seriusnya masalah so"SIAL" di negara ini...
Bayi malang hasil dari perbuatan "IBU BAPA" yang tidak bertanggungjawab itu...
boleh juga digelar "unwanted and unplanned"
Kalau dah taknak pun bayi yang tidak berdosa, boleh la bagi ke pusat-pusat yang berkaitan dalam keadaan yang sempurna dan bernyawa. Betapa ramai juga pasangan-pasangan diluar sana yang hendak mempunyai cahaya mata sendiri tetapi tidak dapat atas sebab-sebab apapun.
memang emosional pasal perkara-perkara macam ni...

untuk bacaan lain mengenai perkara ni;
sila klik: http://drhar.blogspot.com/2010/02/kenyataan-media-jim-mengenai-pembuangan.html

2 comments:

mYshah said...

yep tu la..pagi td prof bagi ceramah pon. xsilap aku prof ade quote kata2 dari ..... erm x igt tp die kate (btolkan klo salah dgr)kebijaksanaan sesuatu tamadun tu tgk pada layanan mereka kepada anak2. iskh3. klo byk ni la anak2 di buang... astaghfirullah...

Siti Umairah Hamid said...

(T_T)..tolong ar dieorg ni klu nak buang skalipon jgn la smpi dlm tong sampah..igt best ker duk dlm tong sampah tu..jom buang parents dia ke dlm tong sampah beramai2!!nge~ geram3..

Blog Widget by LinkWithin