.:: Stick Note ::.

Salam semua,

Kepada semua kawan2 & blogger2 yg lain...
Sudi2kanlah menjengah ke blog ke-2 saya:
http://widecoverage.blogspot.com

Apr 11, 2010

Pengalaman kehidupan Part 1

Salam semua,
Bertemu kembali dalam rancangan faiz...
hehehe...
berangan jer lebih...
Mencuri kesempatan untuk mengupdate blogku ini...
Semangat berblogging masih tegar dalam diri ini...
Apa cerita terbaru setelah officialnya menjadi pengganggur ini..
hahaha...
atau nama lain "penunggu tegar rumah" sbb semua org lain tiada dirumah samaada keje ataupun sekolah...
Makan, tidor, tv, laptop, psp, ps...
ku sudah naik bosan dengan semua itu....
hari-hari macam benda yang sama jer buat
tolong2x...

Yang terbaru dariku,
Menemani datukku di wad di Hosp Teluk Intan,
Dia kena buat pembedahan minor...
berkampung la selama 4 hari 4 malam di wad surgeri...
sampai sakit2 belakang sebab kena tidur dalam wad..
satu pengalaman yang berharga kurasakan sebelum mendapat surat tawaran untuk housementship
iaitu merasai pengalaman bersama pesakit..
walaupun bukannya sebagai pesakit...= )
Pengalaman banyak mengajar seseorang tentang kehidupan..
dapat jugak kulihat bagaimana & pelbagai tingkah laku housement...
pelbagai approach & pelbagai gaya...
ada yang bagus untuk diikuti...
ada jugak yang tak berapa bagus dan membuat aku berfikir...
harap2 aku tak jadi la mcm tu..
for eg: boleh dia main sergah jer, without take any permission or consent dulu..tak bagitau apa nak buat,
aku sebagai penjaga, pun rasa macam ada yang tak kena jer...
mula-mula tu mrk tak tau yang aku ni pun sealiran dgn mereka,
aku buat tak tahu jer, dan hanya melihat...
tapi lepas beberapa ketika, aku harus juga bertanya dan memperkenalkn diri ini...
dan hanya selepas itu barulah lain sikit dia punya attitude...


"Pesakit bukannya patung yang tidak mempunyai hati & perasaan"
Sedikit sebanyak, aku belajar mcm mn prosedur nak uruskan dari awal nak admit ke wad sampai ke pembayaran bil pembedahan...
penting jugak benda2 mcm ni...
supaya kita boleh tahu apa yang perlu dialami oleh pesakit itu sendiri...
Kemudian, kena tunggu sebelum nak masuk ke klinik tu dalam tempoh yang sangat "lama"
memang sangat lama, semata-mata nak tunggu berjumpa doktor
itu belum lagi, tempoh menunggu nak ambik ubat...
sejam lebih semata-mata nak ambik 3 jenis ubat...
mungkinkah inilah faktor2 yang menyebabkab pesakit tak datang temu janji?
sebab semasa tengah tunggu giliran tu pun, terdengar la perbualan makcik & pakcik ni...
"Sungguh, kalau macam ni malas aku dah nak datang ke hospital..lama betul nak kena tunggu...baik aku pergi private jer"
lebih kurang begitulah setelah diolah ayatnya...

Sekarang ni kena uruskan pulak pasal lapor diri tamat belajar dalam masa 30 hari...
dan tak berapa tahu sangat apa yang kena buat..
bermain-main soalan di ruang legar benak pemikiran ini..
dah siap ke Transkrip tu? dah boleh ambik ke?
memang kena hantar kat putrajaya la semua benda tu?
ada sesiapa yang tau?


-thanks coz sudi baca-
- Bagi la komen sikit-
- terima kasih-

1 comments:

Najiahtul Syafiqah Ismail said...

yup.. itu yang saya selalu lalui bila nak gi appointment dgn doc di klinik ENT.. =)

Blog Widget by LinkWithin