.:: Stick Note ::.

Salam semua,

Kepada semua kawan2 & blogger2 yg lain...
Sudi2kanlah menjengah ke blog ke-2 saya:
http://widecoverage.blogspot.com

Oct 26, 2008

Step by step how to put emoticon in shoutbox

1stly mungkin ramai yg dah tau pasal bende ni.. saje nak post balik sebab mungkin ramai yg tak tau lagi esp blogger2 mcm naim yg baru nak belajar dunia2 blog ni... aku pun la lama benor pun... 
tapi suke explore la bende2 mcm ni... xdo keje nak buat...
biar nampak menarik sikit korang punyer shoutbox kan... mcm blog shah n kwn2 lain
eg: yg dah aku buat seperti kat blog nie..
xde la tulisan memanjang n normal smiley jerr....

Ade 2 choice utk korang pilih...
ikut la mana korang lebih suke
2. Cbox
nak try mana2 pun x kisah, nak dua2 skali pun xpe...

okay, yg pertama

step 1. 1stly, korang kena la register shoutbox kat shoutmix. kjap je, x lama mana pun..

antara advantages shoutmix nie:

  • custom smileys (add emoticon kat shoutbox)
  • auto-refresh (msg kuar sendiri/leh tekan butang refresh, cbox x auto-refresh, kena click refresh)
  • boleh login kat shoutbox trus utk delete msg yg x berkenan, xperlu gi website dia nak pi pun boleh jerr..
step 2. dah daftar? lets emoticon begins ...pastu log in la

step 3. >>>click settings main page settings mempunyai 4 pilihan menu–Quick Start, General, Display & Security
step 4. under display >>> click smileys


step 5:

  • masukkan url image yg korang nak guna pada bahagian Smiley Image URL, mcm mana nak dapat smiley image url? senang je... adee byk pilihan
  • antaranya:

  • http://animated-emotion.co.cc/

  • http://emo.huhiho.com/
  • or korang boleh type jer kat google & cari sendiri mana yg berkenan
credit to chokilala

step 6 : right click kat gambar yg berkenan>>> copy image URL >>> paste la >>>masukkan code utk image tu appear sebagai emoticon dlm shoutbox. cthnya :tido
tinggalkan kosong utk bahagian optional, nak letak pun boleh..
>>> click add kalau nak tambah yg baru >>> jgn lupe save settings

step 7 :  >>> home>>> under quick start, click get codes >>> copy & paste kat layout blog, add a gadget, HTML/JavaScript >>> save




Semoga Berjaya semua !!!!!



2nd choices: CBOx


advantage:
- can put until 50 emoticon & x perlu nak upgrade account, ok kan? compare to shout mix yg boleh letak 10 emoticon je...
- cepat sikit nak upload die
-easy

step 1: register 1st

step 2 : log in
step 3 :>>> click option  
step 4: >>> click smilies
step5 : akan kuar paparan seperti kat bwh,>>> insert Image URL, like above >>> then, insert code, eg: kalau gambar senyum ----> : ) or if mad ----> ;mad

step 6: if want to add more emo, then>>> click new row>>> repeat step 5 >>> don't forget to save...
step 7: after save, >>>click publish & get the code... easy right??


try la mende ni...kalau ade mase

that's all from me...... mana yg kurang tu mintak maaf byk2 .....


6 comments:

mYshah said...

huuhu tq for the tutorial, smoga ramai nye internet smakin cantik, nway aku mcm malas nak wat camtu... huuuhu

iRma IzZaTi said...

Wah, rajin betul kamu.. Tapi cam malas je rasenyer... xpe2, kalau ak free ak try... Ngeh3...

mfk said...

to myshah & irma: takpe.. just letak je di kala x de ape nak buat....kalau ade mase, try buat la ;)

mYshah said...

salam. ko telah ditag dgn kejamnye di page aku, sila ke sana untuk maklumat lanjut :p

chokilala said...

thanks for the link :)

marmasri said...

sweeet!!!
thx ya!it really helpful..^_^

Blog Widget by LinkWithin