.:: Stick Note ::.

Salam semua,

Kepada semua kawan2 & blogger2 yg lain...
Sudi2kanlah menjengah ke blog ke-2 saya:
http://widecoverage.blogspot.com

May 30, 2009

Off for 1 week


Salam semua,

baru habis packing semua baju & peralatan2 yg akan di bawa utk berkem di Besut,
iaitu kem PPD 3, slps melaluinya pada awal 1st yr & 3rd,
mcm agak banyak jer brg yg nak di bawa ni... ye la pergi selama 1 minggu di tambah dgn BTN nya skali...
Maka, saya tiada di sini selama 1 minggu..

Telur2 PPD yg diamanahkan utk setiap kumpulan menjaganya semasa di kem PPD 2

Bertambah lagi la koleksi kenangan & memori dgn rakan2...
Harap2 kem PPD kali ini merupakan yg paling seronok & best...
Semoga kami enjoy!!!
takde stress2x...


Gambar kenangan bersama selepas white coat ceremony semasa Kem PPD 2 yg lalu...
semoga kenangan itu terus abadi & dikenang....

- esok nak kena bertolak awal, katanya pukul 7.00 pagi, tapi pasti lambat jugak...
- perjalanan yg lama....
- semoga selamat tiba di kem & pulang kembali ke HUKM

-assalamualaikum-
-Sekadar itu sahaja tinta buat kali ini-
- please leave some comments-
- terima kasih-

May 29, 2009

Happy Birthday Ayob!!!

Salam semua,

Tanggal 29 Mei 1986,
Lahirlah seorang insan bernama Muhamad Ayob Ismail,
Selamat Hari Lahir Ayob ,
HappY birthday,
Semoga panjang umur dan murah rezeki,





Seorang yang bersederhana, dan juga pediam lebih2 lagi dengan mereka2 yang tidak berapa dikenalinya. Tetapi setelah mengenalinya, seorang yang baik.
Terima kasih ayob kerana sudi menjadi sahabat aku...

-assalamualaikum-
-Sekadar itu sahaja tinta buat kali ini-
- please leave some comments-
- terima kasih-

May 28, 2009

Berakhirnya Research kami

Salam semua,

26 hb Mei 2009, selasa,
bertempat di auditorium PPUKM,
hari2 yg ditunggu2 telah tiba,
yang mungkin menandakan hampir berakhirnya SSM "Special Study Module"
iaitu 1st Annual Scientific Meeting,
yg menjadi medan pembentangan hasil2 kajian,
yg ambil masa selama hampir 1 tahun setengah utk dilaksanakan,
membuat kajian mengenai tajuk2 tertentu,
dari pelbagai department.
menjlnkan kajian bertaraf GLOBAL,
Masing2 berusaha sehabis mungkin utk memperlihatkan mereka yang terbaik
SSM ini juga menjadi batu asas menyediakan pelajar perubatan UKM,
Sebagai penyelidik yang bertaraf international.

Tahniah kepada semua yang terlibat,
tidak kira menang mahupun yang kalah,
Tahniah juga kepada semua ahli Komiti yg merancang program ini dengan baik.

1st Annual Scietific meeting dgn tema: " Undergraduate research: Foundation for the Future"

Dimulakan dengan ucapan dr Dekan pertama Fakulti Perubatan UKM : Dato' Dr Amir Abas

Opening ceremony speech by Prof. Dato' Dr Sharifah Hapsah, Vice Chancellor UKM.


Keynote Address abstract by dean & director of UKMMC, Prof Dato' Dr Lukman bin Saim



This is our group poster for this meeting
with research title: A crosssectional study on psychosocial impact of parents with perinatal loss and its contributing factors in UKMMC.


this is my SSM group:
M.A. Rosnah, A Kathija, R Zaim, K Faiz, ZT tang, S Rosnah
with purple theme,
Congratz to my group presenter : Zaim & Zoun Teng

Kathija, ZT & Rosnah

okay, lepas habis conference dari pagi sampai petang,
ape lagi,
Kami pun keluar berjalan2,

Amboi, asyik sungguh memilih kain tudung yg mana sesuai & cantik utk supervisor kami,
Sebenarnya x rancang pun nak beli, tapi dalam perjalanan nak dinner sama2, baru decide nak beli hadiah penghargaan utk dr kami.

Setelah penat membelek sana membelek sini,
dan berpuas hati dengan kain yg di pilih,
tiba masa utk makan malam,
sangat lapar...
jam pun dah pukul 10.00 malam hari tu,
bergerak dr jln TAR ke Kampung Bharu mencari tpt mkn,
mula2 nak makan kat HR atau CNS,
last2 nak cuba restoran Hale's Kitchen kat Plaza RAH,



Menu aku: ape nama ntah chicken chopnya~~
Makanan kat sini boleh tahan dan berpatutan dengan harga. tetapi dari segi perkhidmatan n layanan tidak berapa memuaskan... ;(


itu jer serba sedikit,
mengenai SSM
sedikit kah??
mcm byk & panjang jer enrty nie...
manuskrip pun sudah siap...
huh.. sungguh lega hati ini...
boleh balik rumah dengan tenang sebelum PPD kem kat terengganu nanti...

p/s: terima kasih kepada semua ahli kump SSM ku~~


-assalamualaikum-
-Sekadar itu sahaja tinta buat kali ini-
- please leave some comments-
- terima kasih-

May 26, 2009

Gambatte SSM!!!



Salam semua

Hari ni baru buat minor operation,
dan semuanya berjalan lancar,
tapi perkara tue akan dicerita pada entry akan dtg, InsyaAllah
Kali ni fokus kpd
Hari yang dinanti2kan oleh semua final yr,
1st Annual Scientific Meeting

Harap apa yang telah dirancang berjalan dengan lancar dan baik,
Terima kasih kepada kepada semua Komiti ASM yg bertungkus lumus & kerja keras anda,
juga kepada semua yg terlibat secara langsung atau tidak langsung.
*sy bukannya komiti, tapi menghargai ;)

Kepada my group presenter (gp 39) : Zaim & Zoun Teng (double Z) 
Gambatte Kudasai!!! & do ur best, Kami menyokong anda...
(Mesti mereka tgh berlatih betul2 ni kat bilik)
Kepada Rosnah & Kathy yg tgh buat benda kreativiti tue, teruskan usaha anda,
We can do it!!!!
dan tema Kami ialah PURPLE


tidak dilupakan kpd semua semua group  presenter,
Good luck juga diucapkan...
do ur best...

-assalamualaikum-
-Sekadar itu sahaja tinta buat kali ini-
- please leave some comments-
- terima kasih-

May 24, 2009

The Climb


Hidup ini umpama pengembaraan,
samaada yang menyeronokkan atau bukan,
Kita hanya mampu membuat perancangan,
walau apa berlaku tidak seperti yang diharapkan,
kadang terpesong dari arah sebenar,
Kadang menemui jalan buntu,
Kadang bertemu jalan bercabang,
menggunakan petunjuk yang tak pasti,
namun perjalanan harus diteruskan,
meskipun terpaksa berhenti seketika,
Untuk menarik nafas,
agar perjalanan boleh diteruskan,
kerna sukar untuk berpatah balik,
takkan mahu berhenti separuh jalan?
Aku takkan putus asa,
Harus tabah mengharunginya,
teruskan jua langkah menuju ke destinasi.

mfk
0030
240509
-sekadar menulis-



The Climb - Miley Cyrus


I can almost see it
That dream I’m dreaming but
There’s a voice inside my head sayin,
You’ll never reach it,
Every step I’m taking,
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking but I
Got to keep trying
Got to keep my head held high

There’s always going to be another mountain
I’m always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle,
Sometimes I'm going to have to lose,
Ain’t about how fast I get there,
Ain’t about what’s waiting on the other side
It’s the climb

The struggles I’m facing,
The chances I’m taking
Sometimes they might knock me down but
No I’m not breaking
I may not know it
But these are the moments that
I’m going to remember most yeah
Just got to keep going
And I,
I got to be strong
Just keep pushing on,
cause

There’s always going to be another mountain
I’m always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle,
Sometimes I'm going to have to lose,
Ain’t about how fast I get there,
Ain’t about what’s waiting on the other side
It’s the climb

There’s always going to be another mountain
I’m always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle,
Somebody's you're going to have to lose,
Ain’t about how fast I get there,
Ain’t about what’s waiting on the other side
It’s the climb

Keep on moving
Keep climbing
Keep the faith baby
It’s all about
It’s all about
The climb
Keep the faith
Keep your faith
Whoaaa Ohwaoooh




-assalamualaikum-
-Sekadar itu sahaja tinta buat kali ini-
- please leave some comments-
- terima kasih-

May 23, 2009

"Sisi Hitam FaceBook"

Salam muhibah kpd semua pembaca sekalian,

Kali ini tergerak hati ini untuk menulis mengenai facebook setelah membaca entry dari sahabatku barukisu, mmg bagus sekali olahan ayat darinya. Dia memberi pandangan mengenai ruangan How well do you know me? vs How well do you know Rasulullah? .

Sebut sahaja Facebook, pasti kebanyakan dikalangan kita mempunyai akaun facebook, terutamanya kawan2 ku di tpt pengajianku ini, walaupun tidak semua, tp rasanya 85% ada.
Selain dari facebook terdapat juga web jaringan sosial yang lain seperti friendster, myspace etc, walaupun tidak sehangat sepopular Facebook buat masa kini.

Facebook kini menjadi perhatian dan menjadi salah satu penghubung utama dengan rakan2 lain samaada yg ada skrg mahupun sahabat2 lama yg sudah lama tidak berhubung. Tambahan pula dengan aplikasi yang mudah, friendly user, dan menarik dengan aplikasi yg variasi seperti permainan (bowling, mafia war, pet society, quizes) telah menarik tertarik untuk menggunakannya. selain itu, perkongsian gambar yg boleh di tag menjadi salah satu tarikan di facebook. Saya sendiri tidak terlepas & sukar melepaskn diri dari berfacebook ini. Boleh dikatakan hampir setiap hari membukanya dan menghabiskan masa bersamanya. (rasanya perlu dikurangkan ni, yea akan berAZAM)


Kembali ke topik FB ni, mmg x dpt dinafikan pelbagai kemudahan & kebaikan di sebalik facebook ini. Tetapi ada juga "sisi hitam" yang tersembunyi di sebalik FB. Sisi hitam yg tidak diketahui oleh berjuta pengguna internet di dunia ini mengenia facebook. Ini adalah konspirasi teori yg telah menjadi fakta benar dan apa yang boleh kita lakukan sekarang adalah "see" " oh i see". Jika ada di antara kita yg telah meletakkan butir2 peribadi sebenar di dlm FB, maknanya tiada apa lagi yg kita boleh lakukan.

kwn2 semua, jgn marah nyer, aku tahu mungkin ada di kalangan pembaca merupakan peminat fanatik FB ni.
ini sekadar peringatan & perkongsian ilmu spy kita tidak terus alpa & leka sms asyik menggunakn FB ini. mmg itulah ungkapan sering aku gunakan. Sebenarnya, takut (grrr~~) juga nak post entry mengenai perkara ini.

mempersembahkan: "sisi hitam FB"

Sedarkah kita siapa sebenarnya di belakang Facebook?
Sedarkah kita bahawa semua data-data yang ada di Facebook itu ada kaitan dengan CIA?
Tahukah kita bahawa semua data itu boleh diakses oleh sesetengah pihak dengan mudah?
Tanpa perlu bertanya kepada kita, bos kita, kawan-kawan kita, pihak universiti kita malah keluarga kita!!


Dan yang lebih menyedihkan lagi, ramai dari kita terutamanya rakyat Malaysia sudahpun memberikan info dan butir-butir diri mereka dengan TEPAT. Apabila ditanya, mereka dengan mudah menjawab, “nanti kalau member lama atau member sekolah ingin mencari kita… senang sikit!”

Malang sekali bukan itu yang berlaku.


Dalam pada keghairahan yang kita sendiri wujudkan terhadap Facebook, kita sedikitpun tidak membaca dasar ataupun polisi yang Facebook letak di dalam laman web mereka. Yang kita tahu hanyalah PERCUMA dan sikap ramah dan jujur kita itulah yang boleh memakan diri kita sendiri sebenarnya.


Mari kita lihat apakah yang Facebook nyatakan mengenai butir-butir peribadi yang kita sendiri masukkan dalam account Facebook kita:

Bukankah itu semua adalah PRIVACY diri sendiri? Pernahkah kita/mereka fikirkan mengenai RISIKO yang mereka letakkan ke atas diri mereka sendiri?

- Address, hometown, phone number, clubs, jobs, rekod pendidikan, interests, daily schedule…. habis diberikan begitu sahaja. Itu semua akan disimpan oleh pihak CIA sebagai data yang boleh dijadikan statistik untuk kegunaan mereka pada masa hadapan.

Facebook best!
Face book nombor 1 sekarang !!!

Memang betul.
Itu memang satu fakta. Tiada siapapun boleh menafikannya.
Dan ini juga adalah satu fakta

Satu lagi, pihak CIA sendiri menggunakan Facebook group to untuk merekrut staffnya bagi program kesayangan mereka iaitu National Clandestine Service. Malah, Dr Anita Jones juga telah menjadi sebahagian dari Dark Side ini. Dr Anita Jones adalah Defence Research and Engineering Director untuk US Department of Defence


Maklumat lanjut: http://www.rohaizad.com/2009/01/30/facebook-dark-side-fakta-yang-perlu-kita-tahu-mengenai-facebook/#comment-11251


Pada pendapat aku, bersosial di ruang maya seperti dalam FB tidak salah. Kerana, itu merupakan ruang untuk berkomunikasi di zaman sekarang seperti juga blog. Tetapi harus di ingat, segala maklumat peribadi yang rasa2 penting itu, biarkan dirahsiakan. agar terus menjadi "confidential". Jangan sesekali mendedahkan maklmat2 yg terlampau peribadi.

Apa pandangan anda semua?? sila beri komen...

p/s 1: Berhati2lah dalam apa jua keadaan atau situasi sekalipun

p/s 2: ditegaskan, ini hanya peringatan kpd diri semdiri & kpd rakan2 yg disayangi sekalian. Salah & silap harap di maafkan


-assalamualaikum
-
-Sekadar itu sahaja tinta buat kali ini-
- please leave some comments-
- terima kasih-

May 22, 2009

A Friend Is Someone

A Friend Is Someone

A friend is someone who is always there, 
A friend is someone who will always care, 

A friend is someone who lends me a shoulder to cry on, 
A friend is someone who listens to my thought


A friend is someone who's like an angel, 
A friend is someone who helps me no matter what 

A friend is someone who loves you for who you are, 
A friend is someone who treats you just like family 

A friend is someone who calm me when something bad happens,
A friend is someone who try to makes me happy when I’m sad

A Best friend is all of the above and much much more, 

 

p/s: million of thanks to all my friends no matter where you are...

A friend is someone who willing to be friend with me


-assalamualaikum-
-that alls-
- please leave some comments-
- terima kasih, shukran, thank you, xie xie & arigato gozaimasu-

Soalan Mencabar Minda & Emosi

Salam semua...

di tengah 2 malam ni baru nak buat MEQI ini..
ingatkan nak buat sebelum ni...
tapi letih pulak
ape tue MEQI??
buat kawan2 @ pembaca yang x tau..
MEQI = Malaysian Emotional Quotient Inventory nama melayunya= ujian kecerdasan emosi..
Kami semua DIMESTIKAN untuk menjawab soalan ni,
tujuannya sebagai salah satu kaedah bantuan untuk penilaina formatif yang akan dibuat oleh mentor PPD pada sesi tahun ni.
webnya: http://www.ukmholdings.ukm.my/meqi

Setelah menjawab soalan2 yg banyak jugak itu,
maka inilah keputusan yang diperolehi...





Secara keseluruhan;

semua dapat "A1" kecuali self-awareness dapat "A2", dan melepasi average.
Alhamdulillah, dapat result yg mcm ni...
mungkin aku ni tidak berapa aware sangat tentang diri ini. mungkinkah??
akan di muhasabah kembali...

apakah perkara2 yang dinilai?
lihat diagram seperti di bawah ini.


SCORE INTERPRETATION


81 - 100 This Could be The Strength To Build And Capitalize On

This range of score is definitely above average, and it could be considered as higher than average when the score is within the range of 90 – 100. You realize that you have the competency; however, you are not able to demonstrate the competency in certain situations. But once polished it become natural to you. Fortunately, in certain situations the same competency becomes your strength that comes naturally to you. It looks like you just need to be more consistent in your behavior, and maintain the competency in almost any situation. This will help you seize opportunities that can alleviate your love for success, so work to capitalize on it, and maximize your potential.


61 - 80 This Could Be The Strength Your Are Looking For

You should not look far when trying to improve your emotional intelligence. The competency that has score within this range is actually among your best competency especially when the score is on the upper range (70 – 80). You are aware of the competency and are actually doing OK in life. However, there are some other competencies that are pulling you back, and make you stuck below the ceiling. You can start with this competency, and slowly bring it out to your attention. This will help you develop your full potential and become a more rounded person.


41 - 60 Something You Need to Work On

If your competency score is within this range, it suggests that: (a) you sometimes show emotionally intelligence behaviors, (b) it is not your natural behavior; (c) it is not your favorite competency that you always use. Find the right intervention and you can improve on the competency. Once improved, your performance will rise significantly.


Less than 40 A Concern You Must Address Immediately

The competencies having scores less than 40 can be categorized as (a) a problem area for you, (b) you do not value the competency, or (c) you do not think that the competency is important for you. Because of the lack of the competency, you are not able to function effectively. It is time for you to look for effective intervention that will help you increase the score for the said competency and change your behavior. To improve yourself, there should be a sense of urgency.



p/s: kepada kawan2 yang tak buat MEQI ini lagi, sila la buatnya, dateline hari ini.


mahu menyambung mnonton movie yang kedua untuk malam ini... ;-)


-assalamualaikum-
-that alls-
- please leave some comments-
- terima kasih, shukran, thank you, xie xie & arigato gozaimasu-

May 20, 2009

mY Keperluan vs mY Kehendak

Salam Semua

tik, tik, tik... waktu berdetik...
tak mungkin bisa ku hentikan


malam ni tidak ade study group kerna ahli study groupku sibuk dgn grp ssm masing2...
mmg pun sekarang ni tgh busy dgn ssm pun sepatutnya,
tapi Alhamdulillah, group kami dipermudahkan kerja, dan semuanya berjalan lancar setakat ini..
dan berharap sempurna sampai ke akhirnya...
setelah mengupdate laptop ni dgn lagu2 baru yg best2
pastu ada kwn yg bercerita mengenai sesuatu perkara ni
tiba2 termuhasabah diri la pulak...
di bawah lampu beraroma terapi & muzik2 yg menusuk kalbu memikirkan

Keperluan vs Kehendak


memang kadang2 diri ini sukar membezakan antara keperluan & kehendak. Lantaran sukar untuk membuat keputusan apabila berdepan dengan masalah ini. Terlihat agak mudah untuk membezakannya bukan?
lagi2 kita yg berpelajaran & berilmu pengetahuan. (berilmukah?) harap2 ye..

Sekarang masuk kepada tajuk kali ni iaitu keperluan & kehendak
antara kedua2 itu mana satu yg lebih penting?
Mungkin juga boleh dimasukkan dengan topik kepuasan.

Sebelum tu, ape yang dimaksudkan:
Keperluan : bermaksud tidak boleh tidak; mesti; mustahak ; penting
iaitu sesuatu yg kita perlukan untuk mencapai sesuatu matlamat
eg: kita PERLU makanan untuk hidup

Kehendak / keinginan: bermakna sesuatu yg diigini; harapan

keperluan dan kehendak mmg sesuatu yg berbeza,
dan selalunya kehendak seseorang itu tidak semestinya keperluan.

Masalah yg aku terfikir, lagi2 kalau kita ni berduit,

1. Pakaian

kalau nak beli baju, beli baju yang berjenama, walaupun pada dasarnya mmg keperluan.
tetapi bila terfikir balik, mcm membazir la pulak.
kadang tu ada sesetengah orang main beli jer, walaupun bju kat dlm almari tu ade jer yg belum pakai lagi. Kalau ada sales, semua nak pergi.. arghh...
Tapi hakikatnya mmg teringin jugak sekali kala memakai yg grand2 *sekali skala ker?


2. Makanan
itu baru pakaian, kalau makan pulak mmg keperluan,
tapi malas nak cakap pasal makanan ni kerana aku pun kadang2 aku pun makan mengikut kehendak. ia la kadang2 teringin nak makan itu nak makan ini. dlm kes ni mmg konflik antara keperluan n kehendak. tapi bagi aku kepuasan jugak memain peranan. Kalau
makan yg mahal tp puas hati = :)
kalau mkn murah & sedap= :) :)
kalau mkn mahal tapi x sedap = :( , dll
memang kalau nak cakap pasal makan ni mmg panjang & aku bukan org yg sesuai sgt nak bercerita mengenainya.

3. Gadget
Kalau ikutkan hati mmg nak jer pakai gadget best2 spt laptop apple, or hp pda yg canggih2. tp ketiadaan wang tu yg membantutkan niat di hati itu. Tapi kadang terfikir2 perlu ke nak pakai benda2 alah itu semua...
mcm x perlu shj...
Tapi kalau dapat best jgk :-)
atau nak pakai 2 hp, tp mcm aku mcm satu keperluan jer yg ni


contoh lain: bayar yuran, yg mmg satu keperluan berbanding benda2 lain..
mcm banyak lagi apa yg nak ditulis ni,
tapi tu antara yg utama + sudah agak malas nak taip
mmg byk jer lagi konflik antara keperluan n kehendak ni
boleh la fikirkan sendiri2 yer

apa yg penting!!!
Semestinya pentingkan keperluan daripada kehendak
samaada ia satu satu keperluan atau kehendak,
sebelum kita buat something, kita PERLU tanya diri kita sendiri samaada yang benda yang kita nak buat tu satu keperluan atau atau sekadar kehendak. barulah berbaloi, iyo dak?
buatlah keputusan bijak, jangan hanya turuti kata hati.
kalau ia satu kehendak, biarlah puas hati,
kalau ia keperluan, penuhi la ia

p/s: sekadar berpesan kepada diri dan pembaca sekalian.
renung2kan,

p/s 2: mengupdate blog ni satu keperluan kan?? ye ker keperluan, tak mati pun kalau x update blog ni kan?? tp mmg perlu jgk walaupun hanya kehendak..

p/s 3 :
Kepada kawan2 semua
Belajar ialah satu KEPERLUAN

Facebook n blog adalah satu keperluan atau KEHENDAK?
jawablah sendiri...


-assalamualaikum-
-that alls-
- please leave some comments-
- terima kasih, shukran, thank you, xie xie & arigato gozaimasu-

May 19, 2009

Ikan Keli berperisa

Salam alayk

Sekarang ni hangat mengenai berita mengenai wabak H1N1 atau "selsema babi' (tetapi MOH menggunakan nama H1N1 utk penyeragaman) yg dilaporkan di Malaysia.
wabak H1N1 masih lagi terkawal ni di Malaysia.

Dalam sibuk2 mengenai wabak tue, terselit la khabar mengenai ikan keli berperisa Babi
tetapi masalah ini sebenarnya sudah diketahui lama,
sejak beberapa tahun yang lepas, aku sudah tidak gemar memakan ikan keli dan lebih memilih makan ikan laut =)
tetapi aku tau ramai jer yg peminat ikan keli ni.
zaman kini, untuk memilih makanan yang betul2 selamat samaada bersih dari segi kandungan racun , MSG , barang2 terlarang atau najis2 ni bukan senang, melambak makanan yang kadang2 diragui statusnya...

mengenai berita ikan keli itu, silalah baca:

Keli zat babi haram


KERATAN Kosmo! semalam.


KUALA LUMPUR - Ikan keli yang diternak di 10 kolam ternakan di Perak yang didakwa menggunakan air sisa kumbahan ladang ternakan babi adalah haram dan tidak boleh dimakan oleh umat Islam.

Menurut penceramah bebas, Datuk Mohd. Daud Che Ngah, ikan keli tersebut secara automatik telah memakan pelbagai sisa najis babi daripada air sisa kumbahan yang disalurkan terus ke kolam ternakan itu.

Katanya, apabila warna, rasa dan rupa air tersebut telah berubah, maka air tersebut sudah menjadi najis Mughallazah iaitu najis paling berat dalam Islam.

"Jika jumlah kolam yang terima air sisa kumbahan dari ladang babi itu banyak, maka ikan yang hidup di dalam kolam dan seterusnya memakan sisa kumbahan itu adalah secara automatik haram dimakan," katanya ketika dihubungi semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai tindakan seorang pengusaha ternakan ikan keli di Perak yang didakwa menggunakan air kumbahan dari ladang ternakan babi untuk ternakan ikan itu di 10 buah kolam miliknya.

Sisa dan air kumbahan yang disalurkan ke kolam itu dipercayai mendap ke bawah dan menjadi makanan ikan manakala mendapan itu pula menyebabkan permukaan kolam seolah-olah diselaputi lumut.

Sementara itu, Mufti Selangor, Datuk Mohd. Tamyes Abd. Wahid pula berkata, ikan keli itu akan menjadi haram jika makanan ikan peliharaan itu sejak dari kecil hingga dewasa terdiri daripada sisa kumbahan babi.

"Jika itu keadaannya, ia sudah menjadi darah daging kepada ikan-ikan tersebut dan hal ini diputuskan haram kerana sukar untuk dipisahkan antara najis dan ikan-ikan tersebut," tegas beliau.


p/s: Sekadar menyampai berita & informasi

-assalamualaikum-
-that alls-
- please leave some comments-
- terima kasih, shukran, thank you, xie xie & arigato gozaimasu-

May 18, 2009

dental appointment


salam semua,

seperti biasa, hari isnin menjelma kembali bermakna akan sibuk la dengan kerja2 ssm,
walaupun hakikat sebenarnya tidaklah sesibuk mana...
group aku kena present secara oral utk 1st ssm annual scientific meeting...


mula2 ingat pagi ni mcm nak pergi ward..
nak buat blood taking...
tapi mcm malas la pulak...
mybe bcoz tak lena tidur smlm...
so, pagi ni lepas bersarapan semua..
ade appointment dkt klinik maksilofacial gara2 terlepas appointment yg sepatutnya 2 minggu lepas.
ini kerana SSM punya pasal, terlalu sibuk sehingga terlupa ade appointmt
after daftar tue, tunggu selama 2 jam...
amat la bengang sekali menunggu itu...
terfikir mcm ni la rasanya seorang pesakit menunggu untuk berjumpa dengan seorang doktor,
semasa tgh menunggu2 tu,
ade la seorang patient yg ditolak kerusi rodanya oleh seorang lelaki..
ku amati btl2 mcm kenal lelaki itu,
rupa2 nya Ahmad Idham (pengarah filem tu)
bersama bbrp orang mcm artis2 yg aku x kenal.. nampak jugak adiknya..
rupa2nya lelaki yg dpt treatment tu ayahnya,
dan lelaki itu juga yg menyebabkn aku kena tunggu lama..
aishhh....walaupun aku dtg lebih awal...
(artis ada priority ke sms mendptkn

lepas masuk jumpa doktor tue, di maklumkan bahawa aku kena buat minor surgery pada minggu depan..(a day before our ssm meeting ni)
mmg tak boleh nak dielakkan perkara ni..
alamak..
kesannya, aku akan mengalami kesukaran utk bercakap krn sakit...
arghhhhhhh.....
sori kpd grp ssm aku, nasib baik dah present kat department minggu lps.
so kali ni, aku x kena present..


ok la.. setakat itu shj...

-assalamualaikum-
-that alls-
- please leave some comments-
- terima kasih, shukran, thank you, xie xie & arigato gozaimasu-

May 4, 2009

Di antara Bahaya Lidah


Salam Alayk

rasanya sudah lama tidak mengupdate blog ini...
hendak dikata tak de masa, banyak jer masa terluang dan kebosanan
tetapi faktor "malas" tu yang paling utama...
kali ini ingin berkongsi peringatan mengenai bahaya lidah (atau percakapan) sebagai permulaan untuk memulakan kembali blog yg dah bersawang nie..



DI ANTARA BAHAYA LIDAH

Di antara salah satu ajaran Islam kepada penganutnya dalam menjaga keharmonian hidup bermasyarakat ialah menjaga lidah daripada menyakiti orang lain terutama terhadap saudara sesama Islam. Bahaya lidah yang tidak bertanggungjawab boleh menggugat keharmonian hidup bernegara, bermasyarakat dan berkeluarga. Berapa banyak penganiayaan, kezaliman, keruntuhan rumahtangga dan permusuhan dan akhirnya pembunuhan berlaku hanya disebabkan oleh lidah?

Maka tidak hairanlah, di dalam agama Islam, seorang yang tidak menjaga lidahnya iaitu berkata-kata tanpa memikirkan akibat buruk dari kata-katanya boleh menjerumuskannya masuk ke neraka seperti kata-kata yang membawa kufur. Daripada Abu Hurairah Radhiallahu 'anhu bahawasanya dia mendengar Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda yang maksudnya :

"Sesungguhnya adakalanya seorang hamba (Allah) yang bercakap satu ucapan yang menyebabkan dia terjerumus ke dalam api neraka yang dalamnya lebih jauh dari jarak di antara timur dan barat."
(Hadits riwayat Muslim)

Manakala di dunia pula hukum syara' telah menetapkan bahawa disebabkan oleh lidah seseorang itu boleh dijatuhi hukuman sebat sebanyak lapan puluh kali akibat kata-kata yang dikeluarkannya seperti menuduh seseorang berzina tanpa membawakan empat orang saksi. Firman Allah Ta'ala dalam surah An-Nur ayat 4 yang tafsirnya: "Dan orang-orang yang melimparkan tuduhan (zina) kepada perempuan yang terpelihara kehormatannya, kemudian mereka tidak membawakan empat orang saksi, maka sebatlah mereka itu lapan puluh kali sebat dan janganlah kamu menerima persaksian mereka itu selama-lamanya, kerana mereka adalah orang-orang fasik."

Oleh kerana itu, syara' menegaskan bahawa berita-berita yang dibawa oleh lidah-lidah yang fasik, hendaklah dipastikan dahulu kesahihan dan kebenarannya, kerana mempercayai berita-berita yang tidak dipastikan kesahihannya itu boleh mengakibatkan kezaliman dan penyesalan.

Firman Allah dalam surah Al-Hujurat ayat 6 yang Tafsirnya:
"Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan."


Memang tidak dapat dinafikan bahawa untuk memelihara lidah dari mengeluarkan kata-kata yang tidak berfaedah dan yang dilarang oleh syara' adalah suatu perkara yang bukan mudah. Kadang-kadang secara tidak langsung dan tanpa disedari dalam percakapan seharian kita, terkandung kata-kata yang dilarang oleh syara'. Oleh kerana itu sebagai jalan selamat, syara' sejak dari mula lagi menganjurkan kepada kita agar tidak terlalu banyak bercakap kecuali percakapan yang jelas ada manfaatnya. Bahkan apabila berdiam diri itu sama saja manfaatnya dengan manfaat menuturkan percakapan, maka dalam kedudukan begini, adalah disunatkan bagi seseorang itu untuk diam sahaja. Sebab kadang-kadang apabila percakapan yang harus itu tidak dapat dikawal, ia boleh membawa kepada yang haram dan dilarang oleh syara'.

Pada kebiasaannya kata-kata yang haram itu bermula dengan cara yang sedemikian. Maka justeru itu Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah Radhialallahu 'anhu yang maksudnya: "Dan barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat maka hendaklah dia (bila berkata-kata) berkata yang baik atau diam sahaja."
(Hadits riwayat Bukhari dan Muslim)

Ajaran Islam menghendaki hubungan sesama manusia terutama saudara Islam itu terselamat daripada segala penganiyaan sama ada berbentuk perbuatan atau perkataan. Orang Islam yang lebih utama ialah mereka yang memegang prinsip sebagaimana diriwayatkan daripada Abu Musa Al-Asy'ari Radhiallahu 'anhu berkata yang maksudnya:

"Wahai Rasulullah! Orang muslimin yang bagaimanakah yang paling afdhal (utama)?" Nabi bersabda: "Orang yang orang-orang Islam yang lain selamat dari lidah dan tangannya."
(Hadits riwayat Bukhari dan Muslim)

Dalam sebuah hadits lain pula diriwayatkan daripada Abu Hurairah Radhiallahu 'anhu daripada Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda yang maksudnya:
"Daripada keelokan Islam seseorang itu ialah meninggalkan apa saja yang tidak berguna."
(Hadits riwayat Tirmidzi dan Ibnu Majah)

p/s ringkas : Marilah sama2 kiat menjaga tata susila dan segala pertuturan kita agar tidak menyakiti orang lain
macam dalam entry sebelum ini...
setiap pertuturan adalah doa~

-assalamualaikum-
-that alls-
- please leave some comments-
- terima kasih, shukran, thank you, xie xie & arigato gozaimasu-
Blog Widget by LinkWithin