.:: Stick Note ::.

Salam semua,

Kepada semua kawan2 & blogger2 yg lain...
Sudi2kanlah menjengah ke blog ke-2 saya:
http://widecoverage.blogspot.com

Nov 27, 2008

Angka Dengan Kehidupan dan Personaliti


Bagaimana nak kenali personaliti seseorang tu? Kadangkala orang boleh hipokrit dari segi luarannya, mari kita menujum kaitan antara tarikh lahir , nombor & personaliti,  jom kita sama-sama menyelidik personaliti seseorang menerusi satu amalan orang Jepun pula yang dikenali sebagai ‘Meisu’ yang bermaksud angka kehidupan

p/s: perkara ni sekadar suka2 sahaja 

1. Tulis tarikh lahir anda dlm bentuk no.
2. jumlahkan angka tahun,bulan,dan hari kelahiran kamu. 
3. Setelah itu,jumlahnya perlu dijadikan antara angka 1 hingga 9. Tapi ingat,jika nombor itu 10 anggap ia sebagai no 1. 
Contoh:

Tarikh kelahiran saya: 28 / 11 /1986
Jumlah angka tahun kelahiran 1986
= 1 + 9 + 8 + 6

= 24

= 2 + 4 

= 6

Jumlah angka hari dan bulan 
= 28 + 11

= 2 + 8 + 1 + 1 

= 12 

= 1 + 2

= 3


Jadi 
= 6 + 3 

= 9 



28 / 11/ 1986: 
= 2 + 8 + 1 + 1 + 1 +  9 + 8 + 6 

=  36

=  3 + 6

= 9


SO,  SAYA HARUS MERUJUK ANGKA KEHIDUPAN NO. 9 



ANGKA KEHIDUPAN 1

Kamu seorang yang tidak suka terikat dengan sebarang komitmen yang membuatkan kamu rasa tertekan dan terkongkong. Kamu juga tidak suka bergantung kepada orang lain dan yakin dengan kebolehan diri sendiri selain memiliki prinsip diri yang tinggi. Sifat ramah membuatkan kamu mudah meraih ramai kenalan tapi seringkali juga kamu kehilangan mereka dek kerana sikap kamu yang suka mangongkong.

Kelemahan diri:
Wah! Rupanya kamu ini seorang yang suka mengawal orang lain. Tak elok tu. Sifat kamu yang ‘terlalu prihatin’ kadangkala merimaskan bahkan seolah-olah ‘mak cik senduk’ pula. Sifat kamu yang suka mengkritik orang lain membuatkan kamu menyakiti atau mengecilkan hati orang lain tanpa kamu sendiri sedari. Selain itu, kamu juga terlalu bangga dengan kelebihan diri sendiri sehingga terlupa bahawa kamu juga mempunyai kelemahan!

ANGKA KEHIDUPAN 2
Ia melambangkan kamu ini seorang yang setia dan taat tidak kira kepada orang atasan ataupun pasangan hidup. Kamu juga seorang yang ringan tulang dan suka membantu orang yang memerlukan pertolongan dari kamu tanpa banyak soal. Oleh sebab itu kamu sesuai bekerjasama dan bekerja secara berkumpulan. Sifat kamu yang pandai bergaul membuatkan kamu ramai teman. Namun biasanya kamu akan mencapai kejayaan dengan bimbingan orang lain seperti orang atasan. Sifat kamu yang sederhana membuatkan hidup kamu lebih bahagia.

Kelemahan diri:
Sebenarnya kamu ini tidak mempunyai citi-cita yang tinggi. Kamu cepat berpuas hati dengan sedikit kejayaan yang kamu raih. Bahkan kamu juga terlalu serius memikirkan soal masa depan. Kadangkala kamu cepat membuat keputusan sehingga kamu sendiri sesali nanti bila kamu sedar ia kurang tepat. Kamu juga kurang tabah untuk menghadapi rancangan dan rintangan hidup.

ANGKA KEHIDUPAN 3
Nampaknya kamu ini seorang yang ‘happy go lucky’ orangnya dan optimistik. Sifat sebegitu membuatkan kamu disenangi ramai apatah lagi kamu bijak mengambil hati teman-teman. Kamu juga tidak kekok untuk menyesuaikan diri dalam apa jua keadaan sekalipun. Hendak tahu apa yang tersirat dihati mereka? Lihat saja air muka mereka. Pasti ia tergambar dengan jelas dan nyata kerana mereka tidak pandai menyembunnyikan perasaan. Jika mereka dapat mengatasi sifat ragu-ragu,pasti kejayaan dapat dicapai!

Kelemahan Diri:
Sah! Kamu ini kurang tabah untuk manghadapi cabaran hidup. Selalu saja keraguan bersarang di hati. Cuba atasi kelemahan itu yek! Anggaplah cabaran itu sebagai bunga-bunga hidup!



ANGKA KEHIDUPAN 4
Selalunya orang yang terletak di bawah angka kehidupan ini agak senang kehidupan mereka. Mereka jarang menghadapi kesulitan dari segi material. Tapi tidak hairanlah mereka mampu hidup senang kerana sikap mereka yang rajin berusaha. Selain itu, sifat patuh membuatkan mereka disayangi oleh orang atasan dan si dia. Mereka juga jenis yang suka menghabiskan masa di rumah bersama keluarga.

Kelemahan Diri:
Kamu ini seorang yang selalu berpegang teguh kepada adat hinggakan kadangkala menjatuhkan maruah dan air muka orang lain. Kamu juga seorang yang keras kepala. Putih kata kamu putihlah jawabnya. Satu lagi sifat negatif kamu, sukar untuk mempercayai orang lain!

ANGKA KEHIDUPAN 5
Bagi kamu, hidup ini hanya sekali saja. Tidak ada faedah memikirkan perkara lepas yang mengguris hati. Kamu lebih suka memandang ke depan dan bersemangat tinggi. Kamu juga suka mencari perubahan dan pembaharuan. Pekerjaan yang sesuai dengan kamu ialah tugasan luar pejabat yang tidak mengongkong kebebasan kamu. Namun kamu sukakan kehidupan yang damai dan privacy. Satu lagi sikap kamu, tak suka cari pasal dengan orang lain!

Kelemahan Diri:
Oleh kerana kamu suka membuat pembaharuan, kadangkala terlalu ‘excited’ mengejar sesuatu yang baru sedangkan rancangan lama masih belum siap lagi! Kamu juga agak boros apabila menyentuh soal duit. Selain itu, kamu cepat bosan dan suka bertukar kerja. Awas! Kadangkala mereka ini juga suka menukar pasangan!

ANGKA KEHIDUPAN 6
Mereka yang bernaung di bawah angka kehidupan ini seorang yang bertanggungjawab dan pandai menjaga perhubungannya dengan orang lain. Mereka juga berjiwa patriotik dan suka bersederhana dalam serba serbi. Mereka juga sukakan kehidupan yang damai dan bencikan pergaduhan. Sebab tu bila ada teman yang bertekak, mereka buat tak reti. Nanti memburukkan lagi keadaan. Tapi dalam masa yang sama, mereka ini sesuai dijadikan orang tengah kerana mereka ini takkan berat sebelah.

Kelemahan Diri:
Hai..gila kuasa nampak? Tanpa sedar, kadangkala mereka ini akan ambil tugas orang lain. Mereka juga selalu gelisah bila ditimpa masalah walaupun remeh. Dalam soal cinta, mereka ini juga agak keterlaluan. Asyik nak berkepit aje!

ANGKA KEHIDUPAN 7
Biasanya mereka yang berada di bawah angka ini mempunyai pemikiran yang tinggi dan suka berfikir secara logik. Mereka juga pandai memulakan komunikasi walaupun dengan orang yang pertama kali bersua. Sebab tu mereka ini mudah jalinkan persahabatan dengan orang lain. Selain itu, kebiasaannya keputusan yang mereka buat pasti tepat dan tidak akan disesali di kemudian hari.

Kelemahan Diri:
Mereka ini sering berasa gelisah dan curiga. Boleh jadi pengkritik yang baik kerana sifat mereka yang suka mengkritik. Jangan macam tu kamu pun bukannya ‘perfect’ sangat! Sifat kamu yang pentingkan kesempurnaan membuatkan diri kamu sering dipermainkan teman-teman. Padan muka!

ANGKA KEHIDUPAN 8
Wah! materialistik rupanya kamu ni! Tak nak mengaku lagi tu? Tapi biasanya kamu sentiasa memperolehi apa yang kamu inginkan. Selain itu, kamu juga pandai mengaturkan soal kewangan. Kamu juga mempunyai pandangan yang luas dan rajin bekerja. Dalam perhubungan, kamu memang jenis yang setia habis!

Kelemahan Diri:
Eh! Dahlah materialistik, boros pulak tu. Selain itu, kamu ini agak sombong orangnya lebih-lebih lagi dengan orang yang tak dikenali.

my number
---------------------ANGKA KEHIDUPAN 9 ----------------------

Syabas! Kamu bersifat dermawan dan berperikemanusiaan. Kamu juga prihatin terhadap pemasalahan orang lain terutamanya yang rapat dengan kamu. Dari segi penampilan, kamu sentiasa pastikan diri kamu kemas dan ber*sensor*a. Pergaulan pula, kamu pandai membawa diri dan sering mengalah. Malas nak cari gaduh!

Kelemahan Diri:
Kelemahan kamu, hidup yang tidak terurus! Kamu juga sensitif yang tidak bertempat dan berjiwa pemberontak. Satu lagi, berhati-hati dengan mereka ini kerana mereka ini suka bertukar pasangan seperti mereka suka tukar kerja! Selagi tak puas hati, selagi itulah mereka akan mencari! Satu lagi sifat mereka, suka menyendiri dan tak suka diganggu lebih-lebih lagi time mood tak betul! 


My komen: Macam x kena jer dgn aku ni... my life x terurus?? ermm..... sensitif ni ade la sikit2... tapi berjiwa "terrorist nie" aku x setuju...
suka tukar pasangan?? - no comment
suka menyendiri & tak suka diganggu nie betul sikit2, esp mase mood x de...
conclusion: ade yg betul & ade yg x betul... sebenarnya manusia nie berbeza & bermacam2 kerenah & ragamnya... baru la ade variasi & diversity , kalau x satu fesyen jer, kan bosan... that is number of lifes

& my birthday bakal menjelang tiba x lama lagi... 
-----------------------------------------------------------------


-Entry TaMMaT-

1st week of paed posting


hari ni, aku dengan selurmbernye ponteng & x pergi ke HKL bcoz xde ape2 pun for today, plus kena balik tgh hari jugak for ssm nie..

this week, kena pi KK4 HKL, M.O. kat wad ni: Dr shona & Dr paradeep...
Dr shona byk membantu kami2 yg masih fresh dlm this posting dgn bgtau patient2 with interesting findings & asked many questions... tq dr

last tuesday dah teaching with my supervisor & present case thalassemia (Hajar yg present) + short case lymphangioma... lymphangioma??? kaw2 nyer ke"bluran" bcoz tak tau sgt feature of this disease, then kena buat physical examination plak tue... apakah?? describe jerr la ape yg nampak...nasib baik dr raja baik..ngeh3x, ye la baru 1st week posting paed, buku pun tak khatam habis lagi nie,

then, semalam ward round pagi with prof dato' zack... kena juga tanya soalan, x ingat la berapa risk kalau maternal age mcm ni, brp possibility to have "trisomy 21" child...  for those yg x tau, the incidence of trisomy 21 (aka down's syndrome... p/s: don't say this word in front of parent, better use trisomy 21) is related to maternal age proportionally. Maknanya, risk of down syndrome is increase if maternal age increase.. elok la lahirkan anak di masa usia2 muda ni...

then beliau bertanya ttg average umur bagi lelaki & perempuan berkahwin di Malaysia... lagi sekali, apakah perlu ku mengetahuinya?? 
ini yg prof dato' Z told us: average age perempuan berkahwin=24 thn & average age for man to get marry in malaysia=27 y.o. , then average age for women has their first child=27 y.o... & this average age become increase by year... 
as conclusion, rakyat malaysia sekrg ni lambat kahwin.. ye ke??

then, ade teaching with external lecterur, ingatkan kena present one or two case, tapi sekali dia nak semua org present case... "x nak komen byk2 pasal kejadian ni" only my group know what happen...

semlm juga, byk jugak case admitted to the ward (KK4 at paediatric institute, HKL) + ade promotion & preview teater di sini, tajuknye: "Bila Zoo ditutup" .. that is so ke"paediatrican"..
Sekarang ni, dah semakin enjoy & excited buat paed posting ni...yehhaaa..



-Entry TaMMaT-

Nov 24, 2008

dugaanNya..

Hari Ini

hari ni bermula lagi satu posting, which is last posting for me in the 4th yr,
after that, final exam for 2nd sem...
hahaha..
exam2, kan best kalau belajar x yah nak exam2 nie...
tapi nak wat mcm mana memang lumrah kehidupan...
even, after dah jadi H.O pun ade exam jugak... dan begitu seterusnya kalau nak ambik master..
hidup kita nie penuh dgn ujian,
memang kita x dpt lari dari benda ni..
and even problem mana pun, kalau kita cuma lari sejauh mana pun, elak dgn apa cara skali pun, memang x boleh hilang gitu jer...
Allah S.W.T. menguji setiap insan didunia ini dengan pelbagai cabaran & dugaan untuk menjadikan kita seorang yg insan tabah & beriman...InsyaAllah...

pagi tadi ade briefing, my supervisor is dr Raja Juanita Raja Lope, for this first 2 week, I have to go to HKL (paediatric institution, buat pembaca yg tak tau)...
then, continue with  communication workshop...
we have to discuss together to come out with idea how to manage scenario that been to us.
our scenario roughly is about girl, 7 y.o. orphan come to A&E with her teacher complained of vaginal discharge.. she was "disturbed" by her uncle & brother who living together with her. she withdrawn & refused when male doctor clerk her.. how u manage this scenario??

hope, boleh lakukan terbaik for this posting...


-itu je utk post kali nie-
assalamualaikum

Nov 20, 2008

Terkenang memori lalu ^_^

Gambar kenangan - ^kelas 6 Amanah^- kalau time aku dulu, kelas disusun mengikut result exam...& alhamdulillah aku kelas pertama dari 15 kelas...

Baru jer habis ber"conference" ngan member2 sekolah rendah yg tiba berkumpul plak mlm ni...hahaha..

sampai ade yg aku dah lupa..send gambar kelas mase kat sekolah rendah dulu n cam sorang2 sambil teka sape nama diaorg n gelaran2 yg diberi... muahaha...tergelak2 aku mengenang kenangan silam yg memang dah lama nie..

ade yg kenal & ade yg x kenal, kalau org tu pendiam, konfirm aku x berapa kenal sgt.. tapi overall kenal la semua...

sambil2 tu tanya la kondisi mereka skrg ni.... belajar kat mana? dah keje ke? dah kawin ke? .... huh mcm 2 sekarang ni...

sambil2 tu rancang nak buat re-union, aku ikut jerr tak kisah sgt.. janji pada waktu & keadaan yg sesuai..

dah lama rasenyer tak jumpa diaorg nie... lepas sekolah rendah, aku dah sekolah menengah yg lain dr kwn2 lain  & asrama lagi.. pastu berpindah pulak dari kawasan ku membesar ni.. ish... lagi la menyebabkn loss contact ngan kwn2 ku itu...

memori 3x...

takkan ku lupakan, memori yg telah menjadikan diri ni seperti diri ini sekrg..

kenangn yg mengajar erti persahabatan..

erti teman, erti kehidupan..

juga mengajar mengenal dunia..

sambil menuntut ilmu..

terjalin satu ukuhuwah...

sungguh cepat rasenya mase berlalu...

kurindu kamu semua & memori kita bersama..

p/s: walaupun mase tu kecik lagi... and takde la fikir byk bende sgt..
berfeeling2 plak aku mlm ni


-Entry TaMMaT-

Nov 19, 2008

tag 1

Salam Semua,

tiba2 cik salsabila mengeTAG ku plak,
diakan dah habis osce, seronok nmpk...
aku pulak mcm dah takde ape2 jer posting ortho ni, cwu + log book dah hantar..so buat la tag nie

this is the rule :

1. Take a screenshot of your desktop without moving/closing any of the windows
2. Tag 5 people!

so... this is my desktop yg tak seberapa:


> aku suka warna biru jugak..
> tapi selalu jer tukar background..
>penuh dgn folder2...
> nasib baik smlm dah susun sikit...

5 people to be tagged:- 
1. barukisu
2.epal green
4. fana
5. sesiapa jer la..
-Entry TaMMaT-

Nov 17, 2008

A truth to make our lives 100%


A small truth to make our lives 100%

~~
if
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
is equal to
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 1718 19 20 21 22 23 24 25 26

then hardwork=H+A+R+D+W+O+R+K =
8+1+18+4+23+15+18+11 = 98% only

knowledge=K+N+O+W+L+E+D+G+E=
11+14+15+23+12+5+4+7+5 = 96% only
love=
L+O+V+E=
12+15+22+5=54% only
luck=
L+U+C+K =
12+21+3+11 = 47% only
(don't most of us think this is mostimportant???)

then what makes 100% is it
money? ..... no
leadership? ...... no
every problem has a solution, only ifwe perhaps change our attitude.
To go to the top, to that 100%.

What we really need to go further, a bit more.......
attitude=
A+T+T+I+T+U+D+E =1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%
it is our attitude towards life and
work that makes our life 100%


First of all, I want you to listen to your thoughts. 
Now tell me, what thoughts fill your head? Would you label them as positive, or negative?
Thoughts are very powerful. 
They affect your general attitude. 
The attitude you carry reflects on your appearance too, so kalau attitude dah mcm &^#@ , so ....
Your attitude can also affect people around you.

The type of attitude you carry depends on you. 
It can be either positive or negative.
Positive thoughts have a filling effect. They are admittedly invigorating. Plus, the people around the person carrying positive thoughts are usually energized by this type of attitude.

Negative thoughts on the other hand have a sapping effect on other people. Aside from making you look gloomy and sad, negative thoughts can turn a festive gathering into a funeral wake.

A positive attitude attracts people, while a negative attitude repels them. People tend to shy away from those who carry a negative attitude.

We can also define attitude as the way of looking at the world. 
If you choose to focus on the negative things in the world, more or less you have a negative attitude brewing up. 
However, if you choose to focus on the positive things, you are more likely carry a positive attitude

a good attitude makes a great diefference
so, let change our bad attitude to good attitude...

p/s: bukan semua benda ni boleh apply kepada semua org....

-Entry TaMMaT-

Nov 15, 2008

Post Sunathon...

post sunathon,

macam yang aku tulis dlm entry yg lepas, 
Hari ni, majlis berkhatan beramai-ramai2 (SUNATHON). 
So, aku ambil la kesempatan ni utk assist dr utk lakukan proses berkhatan ni..
disamping nak tambah pengetahuan & pengalaman yg masih kurang ni..
walaupun lepas hari forensic lecture yg selama 3 hour itu,
sempat jugak la follow this activity,
pagi2 lagi.. ucapara perasmian telah dilakukan oleh Dekan& pengarah PPUKM,
ramai la budak2 ditemani ibu bapa masing2...
belum mula acara tu...ade la yg berlari ke sana ke sini..

then masuk la part sunat-menyunat ni...
macam2 ragam yg boleh nampak ...
ade yg cool bak hero, ade yg melalak2 & meraung2 walaupun belum mula lagi..
ish2, budak 2 ni sabar jer.. ade yg sampai kena pegang.
saje nak berkongsi pengalaman & pengetahuan serba sedikit tentang proses ni. nampak mudah tapi kalau tak praktis or buat susah jugak..
ye la, prosedur ni sgt common.. 
cuti sekolah jer mesti ade majlis berkhatan & tak lupa jugak mjlis perkahwinan yg melambak2 jemputan nye (ni mak aku bgtau..)

antara langkah2 yg dilakukan semasa melakukan procedure ni: lebih kurang gitu la, but different doctor have their own style but pricipally same. Kalau ade yg kurang tu boleh la tambah nyer. Mungkin ade kwn2 yg lebih pakar dlm bab ni...

1. Prepare instrument /set dan kelangkapan. Pastikan budak2 tu relax & baring dlm keadaan yg selesa. Sambil tu apply la aseptic technique yea..

2. Expose perineal area. Swab with centrimide.

3. Place surgical drape.

4. Aneasthesia - ubat bius, kalau tidak habis melalak & meraung2 nanti (pelbagai kaedah digunakan. 2 option yg digunakan semasa hari tersebut ialah perineal nerve block & ring block)

5. retract foreskin & clean up the smegma  (kotoran degil). Clean with normal saline.

6. Grasp foreskin with forcep. Clamp the foreskin with arterial clamp.

7. Slit made at the dorsal of foreskin. Slit saperated & foreskin laid back exposing the glans.

8. Ligate artery to  prevent further bleeding. (if there is diathermy machine, u can just use that machine bcoz more easier)

9. Excise foreskin distal to the ligature.

10. Suture skin with vicryl 4.0 if i'm not mistaken.

11.then, clean that side with Normal Saline. Apply bactigrass  and light dressing. tamat sudah..

tapi lepas sunat ni, ade la pantang larang tertentu kan? x boleh itu la ini la.. mcm2

kalau nak diskusi kat sini memang panjang & aku malas nak ungkit psl bende ni...

p/s: sori.. xde pic kali nie, bcoz baru sedar myphoen tinggal kat bilik, kalau x boleh snap gmbr bdk2 ni yg menangis2..

Harap2 boleh phm la, maaF jika ade slh ape2..kalau x phm tu, buat2 phm la..or cari jer maklumat kat internet.. ade kot.

don't take life too seriously










saje jer try ape yg diajar kat web ezany kun....
kembang kuncup gambar...

Ketidakpuasan hati + bowling


haha, malam ni kuar lagi, 
asyik kuar je bdk ni, ape la nak jadik ni...
kali ni kuar ngan housemate, FAIZ KASHAP & HELMI
plan tonight nak main bowling dekat bukit Jalil,

on the way ke sana, hujan turun dengan lebatnya....
well before buat ape2 pun, haruslah mengisi perut ini...
as usual, jln ke hulu hilir mencari tempat makan yg best....
ade la jumpa restoran alah ni... nama ala2 malaysia: RASAMAS,
restoran ni ade jugak kat mid valley,
memang tak pernah makan kat sini lagi...
so nak cuba buat 1st time, mana tau ok ke...
opss lupa plak, ni syarikat under ayamas...
then aku order la mushroom soup + SET D - prime beast set 
ermm tak puas hati betul la...
tanya la die ape perbezaan antara set B & D... kalau tgk betul2 memang lebih kurang sama, 
boleh dia kata tak tau...
pastu dah la layan macam tak layan jer...
lepas order, tunggu punya tunggu..sampai la,
gelas air dah la pakai gelas mcm kat kedai mamak
pastu dah la tak bagi pisau & sos dia plak tu...
kena la mintak balik...
ermm, as conclusion, i give 2 star out of 5 star...
memang 1st time and last ever mkn kat tpt ni...
harga dah la standard mcm tpt mahal...
& quality of food & services - low
ini mengikut ape yg pelanggan rase iaitu aku...
hak pelanggan 
 pelanggan ni yg punya taste tinggi ok!
kena la improve utk menarik perhatian pelanggan & bersaing ngan restoran lain..

lepas habis mkn2 tu..
pergi la ke tempat yg dituju, terjumpa kwn satu batch - Jang & Kimi yg baru selesai training...
ye la , kan wakil U..
then bila nak main jer...
ade tournament & full la plak tpt bowling tu...
after diskusi berlaku, pergi la ke tempat lain iaitu Mines resort mall semata-mata nak main bowling jugak mlm ni...
main la 3 games...
x de mood nak snap pic...
main utk release tension ku itu,
huhu..baru jer balik ni & rehat2 terus taip update utk hari ni...


hariku indah ...
siang busy ngan lecture & seminar....
so, tiba waktu malam utk merehatkn minda ni..
harap hari esok kehidupan ku penuh dgn aktivit2 n memori juga pengetahun..

Nov 14, 2008

Esok Hari + CPG

Salam semua,

Just quick entry from me,
dah habis minggu ke-7 posting orthopedic ni,
bermakna tinggal lagi satu minggu jer...
x sabar nak balik coz dah lama x balik umah, lgpun kan dah school break...

Ptg ni hujan lagi....

Sambil mendengar radio online + tgk2 blog blogger yg lain...

kepada kawan2 medic yg mungkin x tahu lagi,
atau mungkin takde lagi,
or mungkin kat kedai kak ros (kedai fotostat kat kampus kami) dah takde...
ade satu laman web yang membolehkan kita download CPG (clinical practice guideline)
Sesiapa yg membaca blog ni, CPG is a guideline how to manage certain diseases for medical practitioner in Malaysia.
utk posting ortho: ade 3 topik:
Management of Diabetic Foot, Osteoarthritis & Osteoporosis...
link nya:
 CPG

esok ade forensic lecture la plak.. Ade program sunathon jugak...

SUNATHON?

Ape kebende tu

(Sunathon = sunat + marathon)

Sunathon tu program bersunat ramai2 kat hukm ni, free jer sempena cuti sekolah ni...

Rase mcm nak tolong & join skali, bukan n

ye nak bersunat tapi menolong bdk2 kecik ni bersunat.. hahaha habis la kamu ...

Esok jugak ade program HARI KELUARGA KTDI nye kwn2.. 

more information visit ktdi web>>>

Kpd yg ade mase esok tu.. turun la bagi sokongan, byk aktiviti yg akan dijlnkn...

Sungguh banyak aktiviti untuk esok hari..

Tambah lagi satu,

Esok rase nye nak kuar jugak...

haha 

Nov 12, 2008

malam ini...


Nov 11, 2008

blog award

  Eh, ye ke ni? macam x caye je?
aku terima award dari cik eira kun... 

tQ..

tQ..

tQ..

sebagai penghargaan, ku letak my Favorite color from ur post about colors of life....& InsyaAllah if ade masa2 terluang tu boleh la bagi komen2 kat blog anda...
dgn suka hatinya ku terima & tempekkan award ni dlm bloG ni..
thanks agains...

p/s: bagi2 la award lagi ...hihi..


Nov 9, 2008

Convention + mkn2


Semalam hari sabtu, bersamaan 08/11/08....
Kami pergi ke International Convention of Forensic Medicine And Science 2008, walaupun pada awalnya kena buat kerja sekejap... tapi dah alang2 dtg, teruskan je la....
xde la berminat sangat dengan forensic ni sebenarnya, just nak tambah pengetahuan jer...
the topic for this convention is : 
The current update in forensic investigation of sodomy...

Sodomy? lagi2 tgh hangat pasal kes2 sodomy ni, tapi bukan hanya berdasarkan kes tu semata-mata kerana banyak lagi kes2 seumpama ini di seluruh negara yg tidak mendpt liputan seluruhnya..
This convention is collaboration between medical, legal and royal malaysian police
the subtopics for this convention are:
1. anatomy, histology, pathology, psychology
2. the science of DNA analysis
3. Sodomy and the law in Malaysia
4. Forensic examination
5. Crime scene examination
6. etc..

semua presenter mase convention tu mesti la org2 expert dlm bidang masing2...

antara yg interesting topic- the law in malaysia & forensic examination n surgical finding in anal disease 
overall, seronok juga convention kali ni...



dalam byk2 tu, ade jugak part yg bosan ... (-  _  -) so, buat la lain yg patut2

Kalau anda semua memberi keterangan kat mahkamah dalam ape kes sekali pun...
antara ayat yg perlu anda lafazkan sebelum beri keterangan:

"I, ....(your full name)........, do sicerely and solemnly declare and affirm that the evidence which I am about to give shall be the truth, the whole truth and nothing but the truth"


lepas habis convention tu about 5pm, rehat2 & terus jogging...
lepas jogging2 tu time for eat ...
keluar lagi...
kali ni sasaran yg dituju ialah ke JhonnY's Restaurant Times Square


kitaorg makan yang setutk 4 org, padahal ade 3org, tambah dengan nasi lagi...
wah kenyang betul... Alhamdulillah
drink: chocolate milk shake, sedap boleh tahan...
sekali sekala makan besar x pe... ; )
another day yg penuh dgn aktiviti...

Nov 6, 2008

Gamsahamnida


just a shorrt entry,
tQ byk2 shah for this award,
Arigato gozaimazu, (Japan)
Gamsahamnida (thank u in Korean)
tapi sape http://fatynxs.blogspot.com tu?
and dari eira jugak


nak bagi award ni kat sape la pulak ye? tak tau nak bagi dekat siapa.... so semua la dapat award yg sama...

Hallux Valgus + CODE BLUE?

hi everyone,

last night after JAKSA meeting, i have to edit slide presentation for ankle & foot seminar next morning, mean this morning la.... I finish all the editing part almost 2.30 am and at the same time have to read up all the the topics about ankle & foot.

Actually, i just ask Mr Khairul about the seminar last tuesday, and we have to prepare presentation in 2 days.. what? huh! thanks to all my group members yg bagi kerjasama and
 everything go smoothly this morning. Walaupun hanya diberi masa about 30-40 min to present all the topics.... mana la sempat nak cover semua bende2 tu... 

the best topic for today seminar is - Hallux Valgus, ape ke bende tu? bagi yg lepas posting ortho or sedang membuat posting ortho, of course la tau mende ni, n bagi yg non-medical person, Hallux mean big toe, while valgus - away from the midline of the body (ke arah keluar) hallux valgus is a condition where the big toe deviates towards thelesser toes and rotate outward.  


This deformity can be accentuated by inflammation due to rubbing of shoewear. The general incidence of Hallux Valgus in the population is 2 – 4 per cent. This is the same for population wearing shoes and barefooted. However, the incidence increases to 48 per cent with those wearing small pointed high healed shoes. The incidence ofHallux Valgus is higher among women. It can also occur in childhood where the condition is hereditary and transmissible by the mother with variable genetic penetrnce of 72 per cent. The usual form has an undeniable family tendency.

that all a little bit information about it. For more information about this common deformity especially among women. You can visit blog Dr Khairul Faizi Mohammad. (our Consultant Orthopaedic/Trauma Surgeon Specializing in Foot and Ankle Surgery and Advanced Trauma Reconstruction University Kebangsaan Malaysia Maedical Centre : http://www.footandankleproblems.blogspot.com/. 


ni la rupa Hallux Valgus nyer, the big toes deviates toward lesser toe compare to the left side which is in normal position.


This is radiograph of foot with Hallux Valgus

or korang boleh type je kat google, melambak...

thanks to Marlina for this link, haha.... baca la untuk menambah pengetahuan dan juga berguna
 kepada 'wanita2' yg tiada kesedaran lagi mengenai bende ni. tak begitu marlynna...
Bagi sesiapa & pembaca blog ni yg mungkin mengalami masalah yg sama, boleh la berjumpa dgn doktor yg berkaitan bcoz if it is left for long time without appropriate treatment will cause more complication sucah deformity of lesser - claw toe, hammer toe dan sebagainya. 

for prevention, jgn la selalu sgt pakai kasut tumit tinggi or kasut yg depan nye runcing or tajam. 

p/s: Biar bergaya kena pada tempatnya, buat apa nak menyusahkan diri .... tapi sekali sekala bergaya x pe.. ; )



2nd things,

kepada sape2 jua or kwn 2 yg ade citer ni "CODE BLUE". nak minta soft copy.... wah teringin nak tgk citer ni after BARUKISU bgtau pasal citer ni smlm... TQ
citer ni ala2 grey anatomy jepun tapi xde la sosial sgt mcm grey anatomy tu...

sypnosis: 
The doctors- in- training and candidates for flying with the rescue helicopter Kosaku Aizawa, Megumi Shiraishi, Mihoko Miyama, and Kazuo Fujikawa are differing about being comrades or rivals in spite of serving in the "Doctor Heli". Doctor Aizawa seems to be a bit cold and pragmatic, sees the others as his opponents and when asked about that, he surely lets them know. He has a huge knowledge and can do almost everything perfect in operation situations, although se seems to be kind of shy. At the helicopter the doctors will fly with the experienced "Flight Doctor" Shuuji Kuroda.

Cast
Yamashita Tomohisa as Aizawa Kousaku (Flight doctor-in-training)
Aragaki Yui as Shiraishi Megumi (Flight doctor-in-training)
Toda Erika as Hiyama Mihoko (Flight doctor-in-training)
Asari Yosuke as Fuikawa Kazuo (Flight doctor-in-training)
Higa Manami Saejima Haruka (Flight nurse)
Kodama Kiyoshi as Tadokoro Yoshiaki (Emergency Unit Chief, Special appearance)
Katsumura Masanobu as Morimoto Tadashi (Flight Doctor)
Ryo as Mitsu Kanna (Flight Doctor)
Yanagiba Toshiro as Kuroda Shuji (Flight Doctor)
Sugimoto Tetta as Saejo Susumu (Brain Surgeon)
Terajima Susumu as Kaji Toshi (Pilot)

p/s: Sharing is caring, so sape2 yg ade citer ni, kongsi2 la...malas nak download la..


Nak tgk 2x....

huh, tired + sleepy bcoz sleep late last night & just finish observe forensic case....
so, nak tidur b4 SSM meeting pukul 4 ni...
that all for this update..
tQ
-mfk-

Nov 4, 2008

TAG answer


Tiba2, cik epal hijau mengetagku, tQ

ni la jwpn2 yg boleh ku jwb dlm mase yg cepat


Starting time : 2158, 4/11/08
Name : mfk
Sisters :3
Brothers :2
Shoe size : 8
Height : 169cm

-Where do you live?
Sabak 

-Have you ever been on a plane?
 nope

-Swam in the ocean?     
yup, byk kali....

-Fallen asleep at school?
always, esp mase kelas BAT... habis kena ketuk dgn ustaz

-Fell off your chair?
mase kecik2


-Sat by the phone all night waiting for someone to call?
buat ape... tido lagi baik, tapi kalau ade call, angkat jerr

-Saved e-mails?
kalau best & menarik

-What is your room like?
greenY

-What’s right beside you?
no one

-What is the last thing you ate?
Jacker potato crisp... x dinner ari nie

-Ever had...Chicken pox?
yes, bila entah...

-Sore throat?
x tentu

-Broken nose?
No, & hrp2 x penah


-Do you believe in love at first sight?

No comment

-Like picnics?
sometimes

-Who was/were...The last person you danced with?
sape ye? don't remember

-Last made you smile?
ayob

-You last yelled at?
mase cuti raye ari tu...

-Today did you...Talk to someone you like?
ermm..no

-Get sick?
Last time kena AGE sampai dehydration, 

now, Alhamdulillah, sihat sejahtera 

-Talk to an ex?
just msg2...

-Miss someone?
yes..

-Who do you really hate?
betrayer

-Do you like your hand-writing?
dulu2 bcoz sebijik2 tulisannya, but now?

-Are your toe nails painted?
no, buruk

-What color shirt are you wearing now?
black + green

-Are you a friendly person?
don't know

-Do you have any pets?
Yes, long2 time ago, 

-Do you sleep with the TV on?
some times

-What are you doing right now?
answer this tag + prepare for ankle & foot pain seminar

-Can you handle the truth?
most of the time

-Are you closer to your mother or father?
mom

-Do you eat healthy?
maybe

-Do you still have pictures of you & your ex?

few, let it be a history

-If you’re having a bad day, who are you most likely to go to?

no one, sleep

-Are you loud or quiet most of the time?
i think - quiet

-Are you confident?
40 - 60

-5 things I was doing 10 years ago
- standard 6

- UPSR     

- win drawing competition

-berkwn 

- banyak main


-5 things I would do if I were a billionaire
- beli pulau & hartanah

- Sedekah, ingatlah org2 yg berada dlm kesusahn semasa kamu dalam kesenangan

- have my own plane

-travel satu dunia - Holiday

-fullfill my dreams... refer to previous entry


-5 of my bad habits

- boros
- suka tgk movie

- suka bertangguh

- Suka online

- Suka bersendiri



-5 places I've lived/living
- PeejaY 

- Subang (ASRAMA)

- Londang (matric)

- HUKM + KTSN 

- Sabak Bernam


 

-the enD-

cukup la setakat tu, nak kena sambung baca utk seminar nanti ni...

bye2..



Nov 2, 2008

Shopping2 & Makan2

Entry baru lagi untuk minggu nie...
ingatkan smlm nak update tapi penat plak..
xde ape pun...
keluar mkn2 , shopping2 sikit & enjoy my weekend..
ye la, dah lama x keluar, housemate semua balik & mcm ade xde je kat umah...

lepas penat2 shopping,
shopping ape ye? ade la....
perut ni lapar la plak...
nak mkn kat mana?
last2 decide mkn kat Sabhu - Sabhu Train Steamboat kat Times Square,
dpt free ice cream & buah,
ingat nak ambik offer je, tapi pilih sendiri la bhn2 utk steamboat tu..
Farizal dgn gayanya tersendiri
Ayob, senyum .. ; )

Lupa plak nak ambik gambar bhn2 tu sebelum makan, dah lapar sgt, x makan pagi tadi...

Lepas mkn, gi solat2 & lepas tu nak main bowling, lama x main ni..

Alamak Ayob!!

Dapat jugak strike.... eh ye ke strike time ni?


Farizal x puas hati, asyik dpt split jerr...


Eh, kaki sape plak byk2 ni.. sebenarnya ade 6 org main, tapi sape ye? ada la

Lepas puas kat Times, Low Yatt & Sg Wang Plaza plak menjadi destinasi seterusnya utk mencari brg2 yg nak dibeli...
Pusing2 sana sini utk mencari brg2, Sedar2 dah nak maghrib & perut lapar balik. 
 & Kami pun ape lagi, it's time to eat...
makan kat NANDOS pulak...



Penat2 dah jalan & makan2, balik la... xde ape pun update kali ni..

bye,
-mfk-

Blog Widget by LinkWithin